Linkuri accesibilitate

Summitul Uniunea Europeană - Rusia din Portugalia


În localitatea portugheză Mafra a avut loc summitul Rusia-Uniunea Europeană. Este ultima întîlnire de acest gen la care Vladimir Putin participă în calitate de preşedinte. Părţile au semnat un acord asupra exporturilor de oţel rus către Europa Occidentală, fixînd cotele pentru 2007 şi 2008.

Acordul creşte cotele de export ale unor categorii de produse din oţel la 2,90 de milioane de tone în acest an şi la 3,01 milioane anul viitor. Rusia este al doilea furnizor de oţel al Europei după China.

Preşedintele Rusiei şi-a exprimat speranţa că proiectul unui nou acord de parteneriat Rusia-Uniunea Europeană va fi redactat cît mai curînd şi a condamnat ceea ce a numit "discriminarea" la adresa numărului crescînd de companii ruse ce doresc să investească în Occident.

"Suma totală a investiţiilor europene în Rusia este de 30 de miliarde de euro. Nu ştiu dacă e o sumă mare sau nu, dar investiţiile ruse în Uniunea Europeană sînt de zece ori mai mici, de doar trei miliarde de euro" - a spus Putin, portivit căruia "Nimic nu ar contribui mai mult la pacea în lume decît o relaţie bună, stabilă şi de durată între Uniunea Europeană şi Rusia".

Subiectele controversate în cadrul reuniunii de la Mafra au fost programul nucleal al Iranului, statutul provinciei Kosovo şi deteriorarea situaţiei drepturilor omului din Rusia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG