Linkuri accesibilitate

Un cartof, o portocală, o iubire electorală - Judit Ferencz


UDMR prezintă un nou plan de reorganizare regională, iar ziarele de limbă maghiară, chiar şi cele critice la adresa Uniunii, salută iniţiativa. Menţionând, desigur, că proiectul care prevede crearea a 15 regiuni de dezvoltare, în locul celor opt existente în momentul de faţă, nu prea are şanse de succes. Deşi proiectul nu ţine cont doar de interesele judeţelor din Secuime, ci avantajează toate regiunile ţării, preşedintele PD, Emil Boc a şi anunţat că nu susţine proiectul. Motivul invocat: „România este stat naţional” – amănunte în Krónika. Emil Boc este primul care critică dur proiectul UDMR. Dar vor urma şi alţii – consideră Nyugati Jelen.

Krónika publică un document de lucru al UDMR, nedestinat marelui public. Este vorba despre un plan de campanie electorală, de fapt, o schiţă doar. Nici nu conţine informaţii incendiare: recomandă candidaţilor la europarlamentare să formuleze mesaje pozitive, dinamice, care să sublinieze conservatorismul contracandidatului. Nimic ieşit din comun, până la ideea de a trimite posibililor votanţi scrisori personalizate. Folosind în acest scop baza de date a fundaţiei care se ocupă de distribuirea sprijinului acordat maghiarilor din Transilvania de guvernul de la Budapesta.

Nu ştim în măsură urmează liderii UDMR sfaturile din documentul făcut public de Krónika. Transindex relatează despre deschiderea semioficială campaniei electorale, la Miercurea Ciuc. Unde liderul formaţiunii, Markó Béla, a comparat Uniunea cu un cartof. „Cartoful nu este arătos, nici exotic, ba ar putea părea chiar banal. Dar, pentru secui, reprezintă mult mai mult decât, să zicem, o portocală” – astfel Markó.

Cronica unei iubiri anunţate – este titlul unui comentariu din Új Magyar Szó, dedicat campaniei electorale. Aşadar candidaţii UDMR Frunda şi Winkler iubesc Transilvania, iar candidaţii Sógor şi Korodi iubesc Secuimea. Şi toţi patru, cât şi ceilalţi candidaţi, iubesc nespus de mult Europa. Şi iubesc electoratul, iubesc oamenii de rând, iubesc elitele şi îşi iubesc munca. Cu atât de multă dragoste, canalizată într-un singur love-stream, nu poţi rata nici o competiţie electorală.

Cum îşi construieşte UDMR clientela? Revista A Hét oferă un exemplu elocvent, pe apropoul înfiinţării Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale. Institutul năşit de UDMR s-a înfiinţat recent ca organizaţie guvernamentală. Nici nu se mai miră nimeni că reprezentanţii Uniunii au şi numit un director în fruntea institutului, fără să organizeze vreun concurs. Ceea ce pare însă mai ciudat: soţia noului director este secretar de stat UDMR, iar socrul lui a fost secretar de stat până nu demult. Asta aşa, ca totul să rămână în familie.

Erdélyi Riport publică un material despre disputele din rândul altor minorităţi decât cea maghiară. Şi constată: majoritatea celor 19 comunităţi din România, are 2-3 sau chiar mai multe organizaţii rivale, chiar dacă numără doar câteva mii de suflete. Iar aceste organizaţii duc o luptă acerbă pentru obţinerea singurului loc parlamentar care îi revine fiecărei minorităţi.

Titlul unui editorial din Népújság: „Trăiască regele!”. Dar nu e vorba despre rege, ci despre preşedintele Băsescu. Care nu este tocmai ovaţionat. Editorialistul porneşte de la verdictul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care l-a absolvit pe preşedinte de vina discriminării în cazul „singurul armean bun, pardon, competent”.

Pentru apelativul „ţigancă împuţită” Băsescu a fost mustrat timid, iar când i-a propus unei ziariste „s-o facem chiar aici” nu s-a mai scandalizat nimeni. Dosarul Flota, cum era de aşteptat, s-a închis. Dar nu s-a sesizat nimeni nici măcar când preşedintele a băut câteva pahare şi s-a suit în maşină, la volan, în direct la emisiunile de ştiri.

De cât spaţiu verde pe cap de locuitor beneficiază bucureştenii ? De puţin, foarte puţin, respectiv 8 m˛ - aflăm din Allgemeine Deutsche Zeitung. De unde mai aflăm şi că Uniunea Europeană a stabilit o normă în acest sens: spaţiul verde din oraşe trebuie să ajungă la 26 m˛ pe cap de locuitor. Zău.
XS
SM
MD
LG