Linkuri accesibilitate

Haosul si calculul - Judit Ferencz


Învingători, învinşi, sfidarea aritmeticii şi perpetuarea crizei politice – sunt cuvintele-cheie ale comentariilor despre eşecul moţiunii de cenzură.

Tăriceanu a mai făcut un pas către nemurire - titrează Krónika. Căci nu-i de colo ceea ce a realizat: a supravieţuit moţiunii cu o susţinere parlamentară de doar 20 %.

Iată, 20 % înseamnă mai mult decât 50 % - concluzionează Új Magyar Szó. Apoi remarcă: pentru PNL ar fi fost poate mai bine să pice guvernul. Un alt comentariu, tot din Uj Magyar Szo, punctează alt aspect: după moţiune, ştersul Tăriceanu ajunge să tragă sforile. Cât despre cifre şi procente, ei bine, acestea nu contează prea mult. Un guvern nu rămâne în picioare pentru că ar avea prea mulţi susţinători, ci pentru că, dintr-un motiv sau altul, sunt prea puţini aceia care-i doresc sfârşitul.

1001 de zile de haos, în care interesele personale sfidează orice calcul preliminar. În rest, totul rămâne precum am stabilit – rezumă editorialistul cotidianului Szabadság. De fapt, nu guvernul a rămas în picioare, ci criza – avertizează Háromszék.

Hargita Népe acordă o imensă bilă albă premierului Tărcieanu. Comentatorul este de părere că respingerea moţiunii i se datorează exclusiv premierului. Chibzuinţei pe care a manifestat-o în ultimii ani, chibzuinţei cu care a reacţionat, mai bine zis, n-a reacţionat, la provocările preşedintelui Băsescu.

Perdantul moţiunii, al negocierilor care au precedat-o şi al negocierilor care o vor urma este UDMR – o opinie publicată de A Hét. Se pare că UDMR nu mai e în cărţi. Nimeni nu curtează Uniunea, liderii UDMR nu mai sunt invitaţi la negocieri publice şi secrete, nu li se mai distribuie roluri în scenarii politice.

Senatorul UDMR Eckstein-Kovács Péter, citat de Háromszék, declară imediat după eşecul moţiunii: Guvernul rămâne, dar, neavând susţinere, îşi poate lua adio de la toate reformele pe care le-a iniţiat.

Liderul UDMR, Markó Béla, citat de acelaşi ziar: după respingerea moţiunii de cenzură urmează a perioadă de stabilitate.

Allgemeine Deutsche Zeitung prezintă un studiu realizat recent de Fundaţia Soros, care arată: cca. 2,5 milioane de cetăţeni români lucrează în străinătate; peste 55 % dintre ei, la negru. 170.000 de elevi din ciclul gimnazial au cel puţin un părinte plecat, iar 35.000 dintre ei sunt lăsaţi în grija rudelor.

Erdélyi Riport publică un interviu cu vicepreşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului. Care arată că, în momentul de faţă, statul român este acţionar majoritar la 60 de companii, şi acţionar minoritar la alte 300. În aceste condiţii, spune vicepreşedintele autorităţii însărcinate cu vânzarea, este tot mai clar că privatizarea nu se va încheia în 2008, data convenită cu UE. Dar, mai spune el, întârzierea de cel puţin un an nu atrage nici un fel de sancţiuni.

Cine este Bíró Ferenc ? – o întrebare formulată zilnic în diverse publicaţii de limbă maghiară. Bíró Ferenc este numele conspirativ al unui informator care l-a turnat sistematic pe folcloristul clujean Könczei Ádám. Despre Bíró Ferenc se ştie că a lucrat sau mai lucrează la redacţia maghiară a TVR. Se ştie, chiar din notele informative pe care le-a semnat, ce materiale de televiziune a filmat în perioada 1977-1982. Se mai cunosc şi multe alte amănunte, însă publicaţiile tot repetă întrebarea. „Nu vă temeţi, spuneţi-i pe nume !” - îndeamnă, în calitate se simplu comentator al articolelor pe acest subiect, istoricul Stefano Bottoni.
XS
SM
MD
LG