Linkuri accesibilitate

Eşec sau succes?; ecumenism sau vrajbă?; discriminare sau distincţie? - Judit Ferencz


Liderul UDMR, Markó Béla, şi adversarul său, Tőkés László, n-au ajuns la o înţelegere în privinţa unificării listelor electorale pentru alegerile europarlamentare. Dar o însemna asta neapărat eşec ? Depinde cum privim lucrurile – gândeşte editorialistul cotidianului Krónika. Căci, de-a lungul discuţiilor, UDMR a avut ocazia, în sfârşit, să conştientizeze că nu este singurul jucător aflat pe teren. Ceea ce este de bine.

Comunitatea maghiară din România nu se reduce la Tőkés László şi Markó Béla – Transidex îl citează pe nimeni altul decât pe Markó Béla, care a ajuns la această concluzie în urma negocierilor fără rezultat.

Tot din Trasnindex aflăm că UDMR le-a oferit locuri eligibile pe listele electorale lui Frunda György, care încă mai este popular în rândul electoratului, şi lui Sógor Csaba, care, deşi senator UDMR, se numără printre personalităţile apropiate episcopului Tőkés László. Şi, după cum o spune chiar el, nu vrea să atragă voturi din tabăra lui Tőkés, candidat independent la europarlamentare.

Remarcabil este faptul că, după eşecul negocierilor, UDMR şi grupul lui Tőkés se întrec în declaraţii referitoare la posibila, previzibila şi, de ce nu, sigura înfrângere a celeilalte părţi.

Ecumenism de vitrină – se intitulează articolul dedicat Adunării Ecumenice de la Sibiu în cotidianul Új Magyar Szó. Deşi Adunarea Ecumenică a fost organizată sub semnul ecumenismului, în mod vădit, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi-au adjudecat locurile fruntaşe – susţine editorialistul ziarului.

Háromszék relatează despre un incident produs la deschiderea Adunării Ecumenice. Episcopul Tőkés a anunţat că va boicota manifestarea, în semn de protest faţă de nerestituirea unui teren de sport din Oradea, iar reprezentanţii unei organizaţii a tineretului maghiar au încercat să distribuie participanţilor materiale despre imobilele neretrocedare Bisericii Reformate. Doar că cei cinci tineri au fost reţinuţi de un echipaj al Poliţiei, au fost interogaţi timp de mai multe ore, fiind acuzaţi de comerţ ilegal cu obiecte de cult.

Szabadság şi Népújság oferă amănunte despre nemulţumirile invitaţilor protestanţi ai manifestării ecumenice. Delegaţiile bisericilor din Ungaria s-au plâns de condiţiile de cazare într-un cartier mărginaş al Sibiului, iar reprezentanţii Bisericii Reformate au remarcat că nu au fost invitaţi la recepţia de deschidere a manifestării.

În altă ordine de idei, Allgemeine Deutsche Zeitung relatează despre conferinţa organizată recent de Academia Evanghelică din Transilvania pe tema radicalismului religios. Printre invitaţi s-a numărat şi marele muftiu al comunităţii musulmane din România, care a vorbit despre grupuri radicale de islamişti, ajunse în România după 1989. În opinia marelui muftiu, aceste grupuri reprezintă un potenţial pericol. Tot el a fost cel care a lansat la conferinţă o discuţie despre „euro-islamism”.

Homosexualii sunt discriminaţi de Ministerul Sănătăţii – aflăm din Szabadság. În urma ordinului ministerial, care prevede interogarea donatorilor de sânge cu privire la obiceiurile lor sexuale şi excluderea homosexualilor din rândul donatorilor, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a sesizat şi a dat verdictul: discriminare.

Specialiştii ministerului vin cu contraargumentele lor, nesusţinute de studii sau statistici: homosexualii nu se tem de sarcini nedorite, deci nu se protejează. În consecinţă, şansele ca ei să fie infectaţi cu HIV sunt mult mai mari, decât în cazul heterosexualilor.
XS
SM
MD
LG