Linkuri accesibilitate

Nicholas Burns despre priorităţile politicii externe americane


Vorbind despre priorităţile politicii externe americane, Nicholas Burns, adjunctul Secretarului de stat american pentru strategii politice, a declarat că în afara Orientului Mijlociu extins, în atenţia Washingtonului rămîn zonele problematice din Balcani, Marea Neagră şi Marea Caspică. In acest context, adjunctul secretarului de stat a singularizat problema Kosovo, reamintind ca Statele Unite insista ca regiunea separatista din Serbia sa obtina inca in acest an o independenta supraveghiata internaţional

Cu ocazia unei mese rotunde la sediul Europei Libere de la Washington, Nicholas Burns a adăugat că Statele Unite incearca concomitent sa sprijine acele tari care in ultimele luni au fost supuse unor presiuni deosebite din partea Federaţiei Ruse : Georgia, Moldova, ţările baltice. Washingtonul încurajează de asemenea o apropiere a Ucrainei de NATO si Uniunea Europeana fara a intra într-o confruntare directa cu Rusia. “Divergenţele apar în momentul în care vine vorba despre politica de mîna forte a Rusiei fata de vecinii săi apropiati –atacul electronic impotriva Estioniei, presiunile exercitate asupra guvernului gergian. În acest context Nicholas Burns a reamintit de recentul incident în care un avion încă neidentificat a lansat o bombă pe teritoriul georgian.

În încheiere, Nicholas Burns a precizat că politica externă americană se concentrează în acest moment asupra Iranului, Irakului si a luptei impotriva terorismului, Rusia si Europa de est jucînd înca un rol secundar dar nu neînsemnat.
XS
SM
MD
LG