Linkuri accesibilitate

Despre inamicii publici şi alte hibe publice - Judit Ferencz


S-a umplut paharul. Cel puţin în estul Europei – susţine analistul Tamás Gáspár Miklós într-un comentariu preluat de Transindex. În urma politicilor economice de liberalizare abuzivă s-au creat enclave în care predomină şi persistă mizeria. Mijloacele tradiţionale de protest au eşuat, oamenii se refugiază în patologic: în moarte prematură sau în alte ţări.

În acest context, societatea – incluzând clasa politică - declanşează atacuri furibunde împotriva parlamentarismului. Partidele politice şi parlamentul devin inamici publici ai societăţii. Autorul citează exemplul României, unde elita intelectuală se pronunţă pentru formarea unei „majorităţi prezidenţiale, supraparlamentare”.

În privinţa anticomunismului acerb şi, în opinia sa, iraţional, Tamás Gáspár Miklós îi replică liderului opoziţiei ungare, Orbán Viktor, care a declarat recent că momentul ’68 trebuie depăşit, mai mult, a şi fost depăşit. Ei bine, autorul comentariului susţine: fără ’68, dreapta ungară ar fi fost condusă tot de grofii Bethlen, iar Orbán Viktor ar fi ajuns, în cel mai fericit caz, un prosper antreprenor în construcţii.

Noi şi noi probleme ale sistemului de sănătate, punctate de Krónika, după ce un secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat: directorii de spitale ascund datele privind cazurile de suprainfecţii. Statisticile sunt mincinoase, nimeni nu ştie câte boli contactează bolnavii chiar în spitale.

Meningită şi rabie – titrează Allgemeine Deutsche Zeitung. Peste o sută de cazuri de meningită, în opinia medicilor, nu cea mai gravă formă posibilă. În ceea ce priveşte rabia, animalele sălbatice, purtătoare ale virusului, se apropie de gospodării în căutarea hranei. Vestea bună: suspiciunile de antrax din vestul ţării nu s-au confirmat.

Dar ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, are noi planuri de reformă – informează Népújság. Apoi rezumă ideile novatoare: pacienţii să nu fie internaţi în spitale, decât la nevoie.

Szabadság relevă hibele sistemului de învăţământ, citându-l pe vicepreşedintele executiv al UDMR pentru probleme de educaţie. Aşadar, învăţământul nu ţine cont de nevoie, cerinţele şi capacităţile tineretului. Este mult prea teoretic şi cât se poate de rigid. Şi nici nu prea dă semne de schimbare.

Háromszék analizează reacţiile oficialilor români la Planul Ahtisaari pentru independenţa regiunii Kosovo. Cel mai tranşant s-a manifestat preşedintele Băsescu, care susţine fără rezerve poziţia Rusiei de respingere a planului. Premierul Călin-Popescu Tăriceanu s-a exprimat mai nuanţat: important este ca planul să fie acceptat de Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul de externe, Adrian Cioroianu spune că, până când se va pronunţa Consiliul de Securitate, mai pot fi formulate observaţii, eventual chiar amendamente.

Declaraţiile celor trei au ceva în comun - susţine comentatorul cotidianului. De fapt, nici unul dintre cei trei demnitari nu este foarte preocupat de soarta sârbilor. Cu atât mai puţin de soarta albanezilor. Ei vor doar să evite crearea unui precedent.

Új Magyar Szó analizează relaţia PNL-PSD. Comparând PNL cu soţul prins în flagrant cu amanta, respectiv PSD. Soţ care se explică: „Să ştiţi că nu este ceea ce pare a fi. Noi doar… nici nu ştiu… o poveste complicată… Şi la urma urmei, credeţi ceea ce vedeţi sau ce vă zic eu?!
XS
SM
MD
LG