Linkuri accesibilitate

Un paradox, o dilemă şi a pair of star-crossed lovers - Judit Ferencz


Markó Béla a demisionat din funcţia de vicepremier. Sau, cum remarcă Krónika, a finalizat procesul îndelungat de renunţare la funcţie, proces pregătit minuţios şi anunţat cu şase săptămâni în urmă. Markó Béla promite acum dialog cu alte organizaţii, alte personalităţi. Dialogul iniţiat de el nu poate fi însă decât un monodialog – apreciază analistul Bakk Miklós în Krónika. Şi asta pentru că Markó se confruntă cu veşnica sa dilemă: doreşte să vorbească despre problemele fundamentale ale maghiarilor din România, evitându-le delicat în acelaşi timp.

Tot despre o dilemă vorbeşte şi Szabadság. Participare politică activă sau menţinerea unor relaţii strânse cu maghiarii din Transilvania ? Ei bine, liderul UDMR, Markó Béla, a optat pentru relaţiile cu electoratul, renunţând la funcţia sa. Mai mult, el iniţiază acum un dialog cu adversarul său, Tőkés László, pentru unificarea, mă rog, revizuirea listelor electorale pentru Parlamentul European. Markó i-a şi lansat o invitaţie lui Tőkés, una scrisă, în care i s-a adresat cu „Dragă László !”.

Degeaba, tot degeaba. Se pare că cei doi nu găsesc o dată convenabilă. Markó propune ziua de 15, oamenii lui Tőkés replică: nu, 18. Sau 20. Sau 21. Şi tot aşa. Oricum, nu data şi locul întrevederii contează. Şi nu-i important nici măcar cine pe cine invită la discuţii – declară înţelept parlamentarul Toró T. Tibor, citat de Új Magyar Szó.

Ca să se păstreze ritmul: un nou motiv de dispute între preşedinte şi premier. Astăzi: majorarea pensiilor. Chiar cu riscul de a deveni nepopular în rândul pensionarilor, Traian Băsescu acuză: bugetul nu suportă majorările. În replică, premierul Călin Popescu-Tăriceanu oferă un contraargument solid: ba da, le suportă – amănunte în Allgemeine Deutsche Zeitung.

Nu ştim dacă există resurse bugetare necesare pentru acoperirea majorărilor. Totuşi, iniţiativa PNL – via PSD – de a spori pensiile are bază solidă. Bază electorală solidă, de cca. 5,5 milioane de pensionari – astfel comentatorul cotidianului Nyugati Jelen.

Legile economiei de piaţă, bunul simţ şi cea mai simplă logică par a fi eclipsate de voinţa politică, cel puţin acum, când veni vorba de pensii – rezumă decizia de majorare a pensiilor Új Magyar Szó.

Szabadság relatează despre iniţiativa eşuată de a-l decora pe fostul premier ungar, liderul socialist Horn Gyula, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani. Prim-ministrul Gyurcsány Ferenc l-a propus pe Horn pentru cea mai înaltă distincţie civilă. Şeful statului, Sólyom László, a refuzat să-l decoreze pe Horn, arătând că acesta a participat în mod direct la reprimarea revoluţiei din 1956.

Krónika dedică un editorial complicatei poveşti de dragoste dintre fiica preşedintelui Băsescu şi fiul liderului pesedist, Viorel Hrebenciuc, catalogat drept „oligarh” de şeful statului. Editorialistul ziarului arată: Băsescu nu se poate opune deschis relaţiei, căci ar părea extrem de autoritar şi oricum nu-i deloc sigur că ar fi ascultat. Fireşte, nici nu poate intra în horă, adică în famiglia care, în opinia sa, ruinează ţara. Un astfel de love story penibil poate fi evitat – mai spune editorialistul. Cum ? Prin educarea copiilor, de la o vârstă fragedă, în spiritul valorilor morale, culturale şi politice proprii familiei. Desigur, doar în caz că acestea există.
XS
SM
MD
LG