Linkuri accesibilitate

Şah fără mat şi pat - Judit Ferencz


Nagy Zsolt, ministrul udemerist suspendat din funcţie de Traian Băsescu, în dialog cu redactorii de la Transindex. Aşadar, ce face un ministru suspendat ? Se duce la serbarea de sfârşit de an şcolar a copiilor lui. Şi ce altceva mai face ? Aşteaptă oferte de job. Nagy Zsolt mai vorbeşte şi despre cazul de spionaj în care este cercetat. Zice că n-a crezut o clipă că se va ajunge la cercetare penală, la suspendare. Zice că, în martie, Băsescu îl încuraja. Mai zice că multe detalii ale cazului său le află din presă. Mai zice că sentinţa justiţiei îl va dezvinovăţi total. Numai că s-ar putea să aibă de aşteptat câţiva ani.

Guvernul de la Budapesta ar trebui să reacţioneze când maghiarii din afara Ungariei sunt nedreptăţiţi – susţine preşedintele UDMR, Markó Béla, citat de Szabadság. Mai exact, reprezentanţii guvernului Ungariei ar fi trebuit să-i contacteze pe liderii UDMR în urma demarării cercetărilor penale împotriva mai multor politicieni ai formaţiunii.

Cancelaria primului ministru ungar, prin vocea unui secretar de stat, explică în Népújság: dificultăţile pe care le întâmpină UDMR pot fi cauzate în cel mai rău caz de evoluţia situaţiei politice interne din România, dar cu siguranţă nu sunt legate de situaţia politică din Ungaria.

Şi totuşi, secretarul de stat al MAE ungar îi sugerează ambasadorului României la Budapesta că anchetarea mai multor udemerişti concomitent poate părea chiar şi o acţiune politică. Premierul Călin Popescu Tăriceanu, citat de Krónika, consideră cam pripită declaraţia oficialului ungar. Sugerându-i că astfel de temeri pot fi formulate şi mai diplomatic, pe cale exclusiv diplomatică.

Între timp, Tăriceanu la Bruxelles, foarte încrezător. Allgemeine Deutsche Zeitung analizează posibilele variante ale raportului de ţară. Informaţiile despre introducerea clauzei de salvgardare sunt simple zvonuri – spune preşedintele Comisiei Europene. Să sperăm că raportul va fi cât se poate de favorabil - este mesajul premierului Tăriceanu.

Pat ! - titrează Háromszék. Situaţie de pat pentru guvernul-Tăriceanu. Nici demis, nici susţinut. În ce direcţie ar mai putea-o lua ? Şi totuşi, reflectează editorialistul ziarului asupra respingerii moţiunii de cenzură: la scorul de 115 împotrivă şi 112 pentru se adaugă un vot nevalidat. Ceea ce este de-a dreptul o minune, având în vedere că s-a votat cu bile.

Şah, fără mat şi fără măcar un pat, doar aşa, de dragul jocului. Népújság trece în revistă principalele cazuri de corupţie anchetate, dar nefinalizate. Precum şi costurile acestora. Cercetările în Dosarul Flota, în care este implicat şi preşedintele Băsescu, au costat cam 43.000 de euro. În cazul judecătoarei Adreea Ciucă costurile cercetărilor se ridică la 3 miliarde de lei vechi. Ne putem aştepta ca anchetarea lui Nagy Zsolt să nu fie cu nimic mai economicoasă. Nu banii sunt problema, ci faptul că niciodată nu se ajunge la finalitate, adică la sentinţă, în aceste cazuri.

Szabadság reia discuţia despre inexistenţa stângii în politica maghiară din România. Nagy Károly, fondatorul unei platforme stângiste discrete, deplânge ratarea şansei socialismului maghiar postdecembrist din România. Mai mult, el îşi toarnă cenuşă în cap că nu l-a susţinut în 1990 pe fostul vicepreşedinte în Consiliul de Miniştri ceauşist, Fazakas János, în demersul său de a crea Partidul Socialist Maghiar din România.
XS
SM
MD
LG