Linkuri accesibilitate

Ce să mai înţeleagă electoratul? - Judit Ferencz


Sarkozy – se intitulează editorialul despre alegerile din Franţa în Nyugati Jelen. Alegerea lui Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa în funcţia de preşedinte al Republicii Franceze poate fi percepută ca un pas istoric. Şi nu doar pentru că el este primul şef de stat francez de origine maghiară – consideră editorialistul.

Parlamentul a votat pentru despăgubirea celor care, la sfârşitul anilor ’80, au depus bani la CEC în aşteptarea unei Dacii. Pentru cei care au uitat: pe atunci se întocmeau lungi liste de aşteptare. Doritorii depuneau contravaloare la CEC în speranţa că în câteva luni sau, fără pile, în câţiva ani vor deveni fericiţi posesori de automobil românesc. În momentul decembrie 1989, pe listele se aşteptare figurau peste 300.000 de nume. Mulţi şi-au retras banii depuşi la CEC. Ceilalţi, cca. 40.000, au continuat să aştepte. În vreo doi ani ei vor primi obligaţiuni de stat în valoare de 6.000 de euro – amănunte în Krónika.

Eseistul Horváth Andor semnează necrologul lui Octavian Paler în Új Magyar Szó: „Imparţialitatea sa tranşantă l-a făcut popular în rândul mai-tinerilor intelectuali. Dar nici Octovian Paler nu a putut evita contradicţiile implicării: esenţa sa mereu critică a ajuns să descopere adevărul salvator în veşnica dezamăgire”.

Harababură – titrează Nyugati Jelen. Mitinguri pro şi mitinguri contra. Curăţenie sau puci la Ministerul Justiţiei. Dosare care apar, ce ciudat, chiar în momentul potrivit. Alte dosare care, zice-se, aşteaptă vremuri prielnice la DNA. Parlamentarii şi Băsescu. Parlamentarii versus Băsescu. Ce să mai înţeleagă electoratul ? Mai cu seamă că, pe buletinele de vot, DA înseamnă NU şi NU înseamnă DA.

322 de parlamentari exterminaţi. Simbolic. – astfel rezumă A Hét declaraţiile lui Traian Băsescu de la GDS şi de la mitingul electoral din Cluj. Unde subiecte au fost oligarhii şi parlamentarii, alţii decât cei din PD şi PNL.

Băsescu pune sub semnul întrebării dreptul la opinie al parlamentarilor dar şi al electoratului – Népújság îl citează pe liderul UDMR Markó Béla care îi sugerează indirect preşedintelui suspendat: „Dacă mai multe persoane îţi spun că eşti beat, du-te şi culcă-te”.

Háromszék reflectează: în anii trecuţi maghiarii au avut de multe ori de ales între răul mai mic şi răul mai mare. Pe 19 mai ei au de ales între două rele la fel de mari.

Transidex comentează un sondaj realizat pe eşantion maghiar din care reiese: 60 la sută dintre maghiarii din România îl susţin pe Băsescu.

Şi tot Transidex publică un interviu cu Markó Béla. Altul decât liderul UDMR. El este un taximetrist cu spirit întreprinzător. Sloganul, deloc mincinos, prin care el îşi face publicitate: „ Cu Markó Béla ajungeţi direct la destinaţie!”.

Date despre fauna din România, în Allgemeine Deutsche Zeitung. Şi nu-i vorba de vreo parabolă: în pădurile Carpaţilor trăiesc 3000 de lupi, 5.500 de urşi şi 2000 de râşi.
XS
SM
MD
LG