Linkuri accesibilitate

Subiectele emisiunii prezentate de Lina Grâu: Partidul comuniştilor din Transnistria anunţă începerea unui şir de proteste în regiune; teatrul Anton Cehov de la Chişinău în turneu la Bender


Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă

Buna ziua dragi ascultători. La microfon, Lina Grau, prezentatoarea emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. În deschidere, principalele titluri:

Despre cele mai importante ştiri ale săptămânii trecute, ne spune mai multe colegul meu Radu Benea:

Tiraspolul a înaintat pretenţii faţă de proprietăţile ruse din Transnistria, în cadrul unei campanii de identificare a investitorilor care nu sunt oneşti, anunţă publicaţia rusă Kommersant. Ziarul face legatură între declansarea unei campanii privind modul de îndeplinire a angajamentelor investiţionale în regiune şi răcirea relaţiilor dintre Moscova şi Tiraspol.

Volumul comerţului exterior al întreprinderilor transnistrene în acest an, contabilizat de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, a constituit puţin peste 160 milioane dolari.

Autorităţile locale din raionul Bender declară că toate proprietăţile din gestiunea publică locală sunt depuse în gaj la bănci, astfel că funcţionarii nu ştiu cum să obţină un nou credit necesar pentru plata salariilor.

La mitingul de 1 mai desfăşurat în parcul Victoriei din Tiraspol Partidul Comuniştilor din Transnistria a anunţat că va desfăţura în regiune acţiuni de protest pe termen nelimitat. Comuniştii transnistreni vor protesta împotriva creşterii preţurilor şi tarifelor.

Pe 1 mai, a fost făcut public raportul organizaţiei americane Freedom House despre libertatea presei în lume, unde Republica Moldova şi Rusia sunt plasate în categoria ţărilor unde presa nu este liberă. Din fostele republici ale lagărului socialist, cele mai bine plasate la capitolul libertăţii presei sunt Ţările Baltice, ţări membe ale UE.

Poliţia din Estonia a interzis întrunirile publice în capitală pentru a împiedica noi proteste de stradă ale minorităţii ruse după strămutarea monumentului ostaşului sovietic din centrul Talinului.

Parlamentul de la Bucureşti a aprobat acordul cu Statele Unite ale Americii privind înfiinţarea de baze miltiare americane în România.

Parlamentul ucrainean a votat la începutul săptămânii trecute o rezoluţie prin care solicită organizarea simultană la 9 decembrie a alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. Rezoluţia vine ca răspuns la decretele preşedintelui Victor Iuşcenco de dizolvare a parlamentului şi convocarea de alegeri parlamentare anticipate.

Echipa Sheriff Tiraspol a obţinut, marţi, titlul de campioană naţională la fotbal cu cinci etape înainte de încheierea turneului. Este pentru a şaptea oară consecutiv când clubul tiraspolean câştigă campionatul naţional de fotbal. Sheriff va reprezenta Moldova la metciurile de selecţie a Ligii campionilor UEFA.

----------------------------------------------------

Invitatul emisiunii noastre de astăzi este jurnalistul independent Maxim Kuzovlev, pe care vreau să-l întreb care din evenimentele săptămânii trecute i s-au părut mai importante.

Kuzovlev: A fost o săptămână cu sărbători, astfel încât nu au acut loc evenimente spectaculoase. Publicarea unor materiale compromiţătoare legate de delapidarea banilor pentru gaze, anunţată de către preşedintele Sovietului Suprem Evghenii Şevciuk, nu a avut loc. Şi asta, probabil, după discuţii care au avut loc la vârful puterii din Transnistria, cu participarea structurilor de forţă, care cred că au contactat în mod sigur nu numai conducerea partidului Obnovlenie, dar şi pe cea a cunoscutei companii Sheriff... În Transnistria, sunt demult strict delimitate zonele de interes economic – şi activitatea GazpromBank-ului nu intră în sfera de control a firmei Sheriff. În plus, cred că gruparea care controlează fluxul banilor proveniţi din plăţile pentru gaze are, la rândul ei, destule meteriale compromiţătoare legate de activitatea companiei Sheriff.

Europa Liberă: Săptămâna trecută a fost marcată Ziua Internaţională a Libertăţii Presei, prilej cu care mai multe organizaţii internaţionale ale jurnaliştilor au făcut publice rapoarte privind libertatea presei în lume. Cel mai amplu raport de acest fel este considerat a fi cel lansat de organizaţia americană Freedom House, care analizează situaţia presei în 197 ţări ale lumii.

Potrivit raportului Freedom House, dintre ţările foste membre ale URSS, cea mai liberă presă o au Ţările Baltice care sunt membre ale UE. Rusia, de rând cu Azerbaidjan, este trecută în categoria ţărilor cu o presă neliberă. Mai bine faţă de anul trecut au fost clasate Ucraina şi Georgia, unde se consideră că există o presa parţial liberă. Republica Moldova a regresat faţă de anul trecut, fiind trecută de Freedom House din categoria ţărilor cu o presă parţial liberă în cea a ţărilor cu presă ne-liberă şi deţine modestul loc 145 din cele 197. La capitolul despre Moldova, raportul aminteşte şi situaţia din Transnistria, menţionând că aici presa este strict restricţionată şi politizată. „Cea mai mare parte a mediilor sunt controlate, sunt fondate sau sunt în proprietatea autorităţilor transnistrene”, constată raportul Freedom House. Ce cred oamenii de rând din Transnistria despre gradul de libertate a presei la care au acces veţi afla mai aproape de finalul emisiunii noastre, iar până atunci, vreau să-l întreb pe invitatul nostru de astăzi, jurnalistul independent Maxim Kuzovlev, care este situaţia la capitolul libertăţii presei în Transnistria.

Kuzovlev: În acest raport al Freedom House se vorbeşte despre faptul că majoritatea mediilor de informare sunt controlate, sunt fondate şi sunt în proprietatea autorităţilor transnistrene. Nu-aş spune că toate mediile sunt de stat – sunt şi multe private, iar în ceea ce priveşte presa unde fondatori sunt Sovietul Suprem, guvernul sau preşedintele, aici, bineînţeles, există un control – încercaţi să scieţi „Trăiască Voronin!” în ziarul „Pridnestrovie” – evident că nu veţi reuşi. Da, acolo există cenzură, da, acolo nu sunt admise unele materiale. Jurnaliştii de acolo ştiu foarte bine pentru ce au fsot angajaţi şi maxim ce pot face a să evite să folosească expresii de genul „fascişti români” sau „naţionalişti moldoveni”. Sau pot pleca de acolo, îşi pot schimba mesaria. Iar în ceea ce priveşte ziarele independente – „Novaia Gazeta” sau „Omul şi drepturile lui” – acestea se vând liber – ele critică foarte dur puterea... În general, oamenii înţeleg foarte bine cu ce se ocupă cei de la putere, dar din păcate nu văd o alternativă atractivă actualei puteri. Poate că o alternativă ar exista, dar ea nu este atractivă – iată de ce nu văd în Transnistria un sete foarte mare din partea populaţiei de a afla adevărul. Oamenii apreciază bruma de stabilitate care există şi, chiar dacă ştiu că la vârful puterii se fură, se întreabă: „Şi ce dacă? Alţii care vor veni, nu tot vor fura?”

Europa Liberă: După cum vă anunţau şi la începutul emisiunii, la mitingul de 1 mai desfăşurat în parcul Victoriei din Tiraspol Partidul Comuniştilor din Transnistria a anunţat că va desfăţura în regiune acţiuni de protest pe termen nelimitat. Iată ce ne-a declarat preşedintele Partidului Comuniştilor din Transnistria, Oleg Horjan: „Intenţionăm să desfăţurăm acţiuni de protest, fiindcă considerăm că este dreptul nostru constituţional. Noi nu chemăm la schimbarea prin violenţă a puterii actuale, ci vrem pur şi simplu să ieşim în stradă şi să spunem clar şi răspicat că nu suntem de acord cu ceea ce se întâmplă astăzi în republică, că nu susţinem puterea actuală. Au trecut alegerile şi imediat au crescut preţurile la mărfurile de primă necesitate şi la serviciile comunale, în timp ce pensiile şi salariile nu au crescut. Şi oamenii, bineînţeles, au fost foarte revoltaţi, înţelegând că au fost minţiţi. Oamenii văd că salariile şi pensiile lor sunt mizere, în timp ce palatele şi oficiile cinovnicilor cresc ca ciupercile după ploaie. Huzuresc 5-7 la sută din populaţie – elita societăţii – iar restul pur şi simplu se chinuie..”

Europa Liberă: Autorităţile dau, în parte, vina pe aşa-zisa blocadă economică din partea Chişinăului atunci când trebuie să explice situaţia complicată din sfera socială… Horjan: “Dacă există blocadă, ea trebuie să-I afecteze pe toţi. Dar nu ştiu de ce, ea loveşte doar în categoria cea mai numeroasă şi mai săracă – în cetăţenii de rând ai Transnistriei – şi nu afectează în nici un fel elita politică de la putere. Şi oamenii văd asta. Şi deaceea atunci când li se spune că de vină este doar blocada, oamenii încep să înţeleagă că nu e chiar aşa, pentru că, dacă ar fi existat această blocadă, ar fi fost rău pentru toţi, inclusiv pentru cei de la putere. În plus, oamenii au obosit de sărăcia extremă, de mizerie, de lipsa de drepturi şi viaţă nedemnă şi ei sunt gata să lupte pentru această viaţă normală şi demnă. Şi noi vedem acest lucru.”

Europa Liberă: Şi pentru că tot suntem în săptămâna libertăţii presei l-am întrebat pe Oleg Horjan ce acces are Partidul Comuniştilor din Transnistria, care se situiază în opoziţie faţă de putere, la presa din regiune. Horjan: “În Transnistria, cu excepţia a două-trei ziare, totul este reflectat aşa cum convine puterii, inclusiv la radio şi televiziune. Iar noi, bineînţeles, nu avem acces la televiziune.” -------------------------------------------------

Domnule Maxim Kuzovlev, înainte de ultimul miting pe care a încercat să-l organizeze Partidul Comuniştilor din Transnistria la mijlocul lunii martie, liderii acestuia, Oleg Horjan şi Nadejda Bondarenko, au fost arestaţi. Cum credeţi că vor evolua lucrurile de data aceasta?

Kuzovlev: „Nu văd cum ar putea avea aceste proteste un impact mai mare decât simple discuţii în stradă. Maxim ce se poate întâmpla, în cazul în care manifestările nu vor fi sanţionate, va fi, din nou, arestarea, pentru câteva zile, a liderilor comuniştilor, după care aceştia vor fi din nou eliberaţi. Da, oamenii sunt revoltaţi, dar ei nu vor ieşi în stradă. Ei caută, fiecare individual, să iasă din situaţia dificilă în care i-a adus administraţia. Unii caută un servici mai bun, alţii pur şi simplu pleacă din regiune. La proteste ies mai mult pensionari, care nu mai au alte soluţii. Şi nici măcar nu toţi pensionarii sunt de acord să protesteze – am mulţi cunoscuţi care, e adevărat, nu-l iubesc foarte mult pe Smirnov, dar spun că acesta cel puţin le plăteşte o pensie. Şi îi înţeleg, pentru că oamenii au ajuns la o vârstă când au nevoie de stabilitate şi nu de războaie şi revoluţii. Aşa că nu văd un potenţial prea mare pentru aceste proteste...”

----------------------------------------------

Europa Liberă: Teatrul dramatic rus Anton Cehov de la Chişinău a făcut recent un turneu la Bender. Corespondenta noastră la Bender, Evghenia Panfilova, a mers şi ea la acest spectacol. Relatarea ei vă este prezentată de Valeriu Caţer:

De data aceasta teatrul Cehov a adus la Bender spectacolul «Nebuna» de Nadejda Ptuşkina, în regia lui Alexandru Vasilache. Biletele au fost vândute cu mult timp înainte de turneu, iar spectatorii din Bender au aplaudat în picioare. Iată ce spune actriţa teatrului Anton Cehov, Vera Mariancic, interpreta rolului central din spectacol: „Ne-a făcut o mare plăcere să venim aici, am fost foarte bine primiţi şi a fost o plăcere să jucam pentru acest public.”

Regizoarea din Bender, Ludmila Rogacevscaia, a fost impresionată în special de faptul că la spectacol au venit şi foarte mulţi tineri: „A fost o sărbătoare a sufletului. Şi ce m-a uimit cel mai mult a fost că în sală erau mulţi tineri – acea generaţie despre care se spune că i-au fost cultivate gusturi proaste. M-am convins încă o dată că arta adevărată poate sensibiliza chiar şi sufletele cele mai rătăcite, să zic aşa... Actorii au fost minunaţi şi în sfârşit am auzit o limbă rusă cu adevărat frumoasă. E o fericire că putem avea asemenea sărbători în oraşul nostru. Bine ar fi să fie mai dese...”

Protagonistul eroului central din spectacolul «Nebuna», Alexei Dudko, este de părere că asemenea turnee ale teatrului Cehov în oraşele Transnistriei ar trebui să aibă loc mai des, pentru că ele sunt mereu aşteptate, ceea ce înseamnă că oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului împărtăşesc aceleaşi valori – ale frumosului şi eternului: „Se simte că oamenii sunt dornici de teatru. Prieteni, vă suntem recunoscători din suflet pentru că sunteţi nişte spectatori atât de sinceri şi calzi. Vin mereu cu plăcere în aceste turnee şi sper că plăcerea este reciprocă.” ----------------------------------------------------- Europa Liberă: Şi pentru că unul dintre evenimentele centrale ale săptămânii trecute a fost Ziua Internaţională a Libertăţii Presei, am întrebat câţiva locuitori din Bender şi Râbniţa ce cred ei despre presa din Transnistria şi cum şi-ar dori să fie aceasta:

„Presa nu a fost niciodată liberă – ea a depins mereu de cineva – este un lucru foarte scump şi depinde fie de putere, fie de cel care plăteşte – şi asta nu se schimbă niciodată.”

„La noi există acum libertatea banilor – cine are mai mulţi bani, acela are şi dreptate. Eu cred că totul este cumpărat şi nici o emisiune la televiziune nu apare fără aprobări de la anumite instanţe...”

„Dacă presa nu are libertate de expresie, ea nu mai reflectă viaţa adevărată. De-aia şi se spune – presă liberă. Mai ales în comparaţie cu vremurile sovietice. Presă liberă trebuie să existe, iar oamenii vor alege singuri ce să citească.”

„Presă liberă nu există – cine plăteşte, acela comandă muzica. Libere pot fi doar paginile personale din internet, acolo poţi să scii ce vreai.”

„Presa oficială este controlată la noi – ce i se spune de sus, aia scrie. Iar cea de opoziţie îşi poate permite să scrie ce gândeşte. Şi dacă citeşti ziarul prezidenţial „Pridnestrovie” şi un altul de opoziţie – diferenţa e ca de la cer la pământ. Desigur, e interesant să le citeşti, dar nu mai ştii pe cine să crezi... „

„Toate ziarele sunt foarte politizate – şi mie nu-mi place acest lucru. Ziarul trebuie să dea doar informaţia – iar oamenii nu sunt proşti şi vor înţelege singuri cine, de ce şi pentru ce...”

„Nu prea am încredere în presă, pentru că adesea scrie minciuni, sau lucruri care s.-au petrecut cu foarte mult timp în urmă.”

„Am citit ziarele „Omul şi drepturile lui” şi „Novaia Gazeta” – mie mi-a plăcut că totuşi scriu măcar puţin adevăr. Trăiesc aici de 65 de ani şi, da, vreau ca aici la noi să fie democraţie – ca poporul să ştie tot ce se petrece.”

„Da, presa liberă este necesară. Oamenii trăiescu cu informaţia, iar aceasta vine inclusiv din presă. În opinia mea, în Transnistria noastră nu există libertate de expresie.”

„Cred că eixstă libertate de expresie, pentru că se scrie inclusiv despre oficiali corupţi care iau mită, cine ia mită şi cât. Cred că în perioadă sovietică despre asta nu s-ar fi scris...”

Dragi ascultători, realizatoarea emisiunii de astăzi, Lina Grâu, vă mulţumeste pentru atenţie, şi vă dă o nouă întâlnire, la dialog, săptămâna viitoare – la aceeaşi oră, pe aceeaşi frecvenţă.

AICI E REL
XS
SM
MD
LG