Linkuri accesibilitate

O călătorie în timp şi o petiţie respectuoasă - Judit Ferencz


De mult n-a mai beneficiat România de atâta atenţie din partea presei mondiale - se arată într-o analiză publicată de A Hét. Oare ceea ce se întâmplă în România intră în tiparul crizei post-aderare ? – formulează comentatorul întrebarea. Apoi răspunde: da şi nu. Da, pentru că mai toate ţările post-comuniste, acum membre ale Uniunii Europene, au trecut prin dificultăţi politice. Nu, pentru că ceea se întâmplă în România, suspendarea preşedintelui şi ieşirea sa în stradă, nu-s deloc evenimente generate de nemulţumiri sociale sau decepţii legate de Uniunea Europeană.

“Călătorie în timp” – titrează Háromszék, referindu-se la instalarea preşedintelui interimar, Nicolae Văcăroiu, la Palatul Cotroceni. Pare o întoarcere în anii ’92-93 - reflectează editorialistul ziarului. Şi exclamă surprins: ce bine se-nţeleg liderii politici, alţii decât pediştii, cu preşedintele interimar Văcăroiu ! În ţară se-ncing spiritele, iar ei vorbesc de fructuoasa colaborare cu Palatul Cotroceni.

Tot Háromszék, într-un alt editorial dedicat preşedintelui, suspendării şi interimatului, speculează: scurta domnie a lui Văcăroiu poate aduce şi beneficii. Spre exemplu, adoptarea legilor siguranţei naţionale. Sau împărţirea controlului asupra serviciilor secrete între preşedinte, premier şi parlament.

Szabadság nu speculează: îl citează pe prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu care, la prima întâlnire oficială cu preşedintele interimar, vorbea despre „o colaborare de mai multe luni”.

Asta în ciuda faptului că pe 19 mai cetăţenii sunt chemaţi la urne să se pronunţe în privinţa suspendării lui Băsescu. Allgemeine Deutsche Zeitung evocă primele alegeri libere din 20 mai 1990. Când, precum se ştie, marea majoritate a electoratului l-a votat pe Iliescu. Comentatorul explică şi paralela. În preambul stipulează: şi unii, şi alţii, şi Băsescu, şi Tăriceanu, şi partidele au în spate grupuri de interese. Nu aceleaşi, fireşte. Apoi concluzionează: niciunii nu-s mai buni decât ceilalţi. Dacă la referendum cetăţenii votează pentru suspendarea lui Băsescu, au şansa să scape măcar de unul dintre „cei răi”. Dar, precum s-a întâmplat pe 20 mai 1990, dar şi cu alte ocazii, se va rata şi această şansă.

UDMR face campanie pozitivă pentru referendum, fără însă a-l susţine pe Traian Băsescu. Declaraţia, doar aparent în dodii, îi aparţine liderului Markó Béla. Care se explică în Népújság: UDMR se pronunţă pentru o republică parlamentară şi îşi va susţine punctul de vedere într-o campanie cât se poate de pozitivă. Cât despre pregătirile pentru referendum, ei bine, UDMR nu va ieşi cu sloganuri anti-Băsescu. Nici cu altfel de sloganuri. De fapt, nici nu vrea să-şi mobilizeze electoratul.

Din Új Magyar Szó aflăm însă că Băsescu are noi susţinători în judeţul Covasna: membrii Uniunii Civice Maghiare, adversari ai UDMR, fac campanie pentru Băsescu. Aliindu-se cu Partidul Democrat care, în premieră absolută, tipăreşte afişe electorale bilingve.

Boris Elţîn – se intitulează articolul dedicat lui Boris Elţîn din Új Magyar Szó. Între Gorbaciov şi Putin: un om ciudat, cu gesturi surprinzătoare. Gorbi a fost ultima speranţă a comunismului. Cu Elţîn s-a spulberat - nu speranţa, ci Uniunea Sovietică şi experimentul numit comunism. După el, a urmat restauraţia. Fireşte, nu a comunismului. Ci a ceea ce a însemnat Rusia din totdeauna pentru Europa: vecinul oriental pe care vrei să-l înţelegi pe cât posibil, în orice caz, conştient de faptul că trebuie să-l iei cu binişorul.

Mai în glumă, mai în serios: fragmente dintr-o scrisoare deschisă, publicată şi în limba română, şi semnată deja de peste o sută de persoane în Transindex:

„Stimate Servicii secrete din România! Apreciem eforturile dumneavoastră de a apăra ţara, integritatea ei economică, culturală şi teritorială şi credem că sarcina dumneavoastră nu e uşoară, dat fiind că în ziua de azi există atâtea pericole care ne ameninţă.

Vă rugăm să ne permiteţi, pe lângă sincere urări de succes profesional şi bune rezultate în activitatea de ascultare a telefoanelor, să vă semnalăm că aparatura de care dispuneţi nu corespunde întotdeauna parametrilor recunoscuţi pe plan internaţional: produc ecouri, zgomote, întreruperi. Vă rugăm respectuos să luaţi măsuri pentru ca monitorizarea convorbirilor personale ale unor indivizi antisociali ca noi să fie efectuată la un nivel corespunzător. Suntem convinşi că acest lucru va întări iluzia libertăţii noastre, dar poate creşte si eficienţa muncii dumneavoastră. Vă dorim sănătate si perseverenţă în activitatea dumneavoastră!”
XS
SM
MD
LG