Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Fostul preşedinte rus Boris Yelţîn a încetat din viaţă, a anunţat un purtător de cuvânt al Kremlinului, fără să ofere detalii despre cauzele decesului. Yelţîn avea 76 de ani şi suferea de inimă. El a fost primul preşedinte al Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice, la care a contribuit activ.

Yelţîn a devenit preşedinte promiţând reforme economice şi combaterea corupţiei, dar a fost criticat pentru prăbuşirea industriei şi începerea războiului împotriva separatiştilor din Cecenia.

Din cauza problemelor de sănătate, Boris Yelţîn şi-a dat demisia înainte de încheierea celui de-al doilea mandat prezidenţial, în noaptea anului nou 1999. I-a transmis împuternicirile premierului de atunci, Vladimir Putin, care a fost ales preşedinte al Rusiei în primăvara următoare.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a declarat că Yelţîn a avut meritul să “apere libertatea “. Casa Albă de la Washington l-a numit “o figură istorică în timpuri de mari schimbări şi provocări pentru Rusia”. Iar ultimul preşedinte sovietic Mihai Gorbaciov a spus că Yelţîn a avut realizări importante, dar a făcut şi greşeli grave.
XS
SM
MD
LG