Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Majoritatea parlamentară din Ucraina s-a opus decretului prezidenţial privind dizolvarea Parlamentul şi convocarea alegerilor anticipate, blocând finanţarea scrutinului anticipat, propus de preşedintele Victor Iuşcenko pentru 27 mai.

Premierul Victor Ianucovici i-a cerut direct şefului statului să-şi retragă decretul de dizolvare a Parlamentului, invocînd riscul unei escaladări a tensiunilor.

La o şedinţă de Guvern în cursul nopţii, ministrul apărării Anatoliy Hrytsenko, un aliat al şefului statului, a declarat că armata se va supune numai preşedintelui: "În conformitate cu legile în vigoare, armata va duce la îndeplinire numai ordinele comandantului suprem”.

Preşedintele Iuşcenco este de părere că alegerile anticipate sunt singura soluţie pentru confruntările politice de la Kiev. "Chem poporul ucrainean să facă o alegere corectă, conştientă şi responsabilă, care va pune capăt acestei etape de conflict politic şi va deschide o nouă perspectivă pentru Ucraina”, a spus Iuşcenco într-un discurs la televiziunea ucraineană. El a acuzat coaliţia pro-rusă a premierului Victor Ianucovici de uzurpare a puterii prin atragerea ilegală de partea sa a unor deputaţi pro-occidentali.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG