Linkuri accesibilitate

Liga Pro Europa cere redeschiderea dosarului 19-20 martie 1990, Târgu Mureş - Judit Ferencz


Octombrie reloaded: tunuri cu apă, lacrimogene şi bastoane la festivităţile din 15 martie de la Budapesta. Primarul urbei face apel la calm, luând – la propriu - în piept ouăle aruncate de manifestanţi. Între timp, preşedintele Ungariei, Sólyom László, vorbeşte despre „evaluarea realistă a posibilităţilor create de noua Europă”. Ce-i drept, n-o face de la tribuna din centrul Budapestei, ci la Opera de Stat din Cluj. Şi tot în acelaşi timp, adresându-se unei mulţimi deloc agitate, liderul UDMR, Markó Béla, susţine că a sosit vremea unui nou pact maghiaro-maghiar. Atât aici, în România, cât şi în Ungaria, unde, iată, ce urât, tocmai de sărbătoarea naţională, vai, vai… - în bref din Transindex.

La Strasbourg e mai bine: maghiari de toate culorile şi din toate ţările s-au adunat şi i-au comemorat pe eroii revoluţiei din 1848. Fără ca măcar să se împuşte – aflăm din Krónika.

Alegerile pentru Parlamentul Europei au fost amânate. Ceea ce nu-i chiar tragedia naţională despre care vorbeşte Băsescu, dar nici nu reprezintă „singura măsură înţeleaptă”, invocată de Tăriceanu. Tot ceea ce spun cei doi şi taberele lor sunt doar parole. Nu chiar greu de descifrat. Şi banale, şi penibile. Căci criza politică nu se rezolvă: nici până-n toamnă, când vrea Tăriceanu alegeri europarlamentare, dar nici pe loc, precum comandă Băsescu. Singura rezolvare pentru problemele şi disputele actuale ar fi alegerile parlamentare anticipate. Dar ele ar presupune curaj. Or, rar întâlneşti aşa ceva pe Dâmboviţa – opinează Allgemeine Deutsche Zeitung.

Semnăturile de susţinere rămân valabile până când scrutinul pentru Parlamentul European se va organiza. Or, UDMR a reuşit să adune peste 322.000 de semnături. Iar Tőkés László, singurul candidat independent la alegeri, peste 130.000. Iată-i pe unguri, în sfârşit, în poziţia de a ALEGE. Sau, mă rog, în aproape-poziţia-de-a-alege. Căci prea curând nu vor avea ocazia – comentează Krónika.

„Agonie” – titrează Szabadság. Liberalii câştigă, dacă nu voturi, măcar timp, prin amânarea alegerilor pentru Parlamentul European. Sondajele indică deocamdată avantajul PD. Sigur, până-n toamnă procentele se mai pot modifica. De agonizat, agonizează comunitatea maghiară din România. Orice întârziere însemnă agonie. Şi pentru electoratul fidel al UDMR, şi pentru susţinătorii lui Tőkés - un pronostic nu chiar sumbru, dar oricum rezervat în Szabadság.

„Amânare ce nu suporta amânare” – un simplu joc de cuvinte în Hargita Népe, căci editorialistul ziarului argumentează: că-i vot uninominal sau pe liste, nu prea contează. Cum nici fixarea datei alegerilor pentru Parlamentul European nu-i un subiect prea incitant. Benzina însă se scumpeşte, stârnind reacţii vizibile în rândul populaţiei.

Senatorul UDMR Frunda György era să fie ministrul justiţiei. Cel puţin, Tăriceanu i-a propus funcţia la o cină, odată, demult, după alegeri. Dar n-a fost să fie. Acum Frunda o critică pe Monica Macovei. Şi-i scrie şi o scrisoare, solicitându-i să identifice victimele revoluţiei din 1956 în România– amănunte în Nyugati Jelen.

Din Népújság: Liga Pro Europa a depus o plângere penală împotriva primarului din Târgu Mureş. Asta pentru că, deşi există o decizie judecătorească care impune acest lucru, denumirea aleii Ion Antonescu nu a fost schimbată, chiar dacă mareşalul a fost declarat criminal de război cu ani în urmă. Şi tot Liga Pro Europa îi solicită noului procuror general, Laura Codruţa Kövesi, redeschiderea dosarului 19-20 martie 1990, Târgu Mureş. Cu menţiunea că a adresat această cerere tuturor procurorilor generali din ultimii 17 ani. Fără rezultat.
XS
SM
MD
LG