Linkuri accesibilitate

Detalii ale Proiectul de Lege a Chiriilor


Contractele de inchiriere a locuintelor se vor incheia pe o perioada de 5 ani de zile, stipuleaza Proiectul de Lege a Chiriilor, postat pe site-ul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Proiectul este supus dezbaterii publice si va fi analizat de o companie internationala de consultanta, care va fi stabilita printr-o licitatie organizata pe 23 martie 2007.

Prevederile proiectului se refera la toate locuintele, de stat sau particulare, dar exista si initiative pentru fiecare in parte. Contractul poate fi reziliat daca chiriasul nu a achitat chiria pe 3 luni, daca a deteriorat locuinta sau daca nu a platit intretinerea pe trei luni. Se va stabili un nivel minim si un nivel maxim al chiriilor pentru locuintele de stat. Cele particulare se vor negocia liber.

Chiriasul are drept de preemptiune asupra cumpararii locuintei. Proprietarul poate cere mutarea chiriasului, dar cu obligatia de a-i pune la dispozitie o alta locuinta in aceeasi localitate sau intr-o alta localitate cu acordul acestuia. Evacuarea chiriasilor va putea fi realizata doar in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile.

Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, a declarat presei de la Bucuresti ca se doreste a fi un proiect care sa-l sprijine pe chirias dar acest lucru se face in detrimentul proprietarului, potrivit unor analisti imobliari citati de site-ul Hotnews.ro.
XS
SM
MD
LG