Linkuri accesibilitate

Şeful misiunii OSCE în Moldova deplînge sistarea negocierilor 5+2


In cadrul Consiliului Permanent al OSCE, ambasadorul Louis O'Neill, seful Misiunii OSCE in Moldova, a prezentat un raport privind principalele evolutii din momentul intrarii sale in functie, in iulie 2006. Potrivit serviciului de presa al Ministerului Afacerilor Externe de la Chisinau, ambasadorul O'Neill si-a exprimat regretul ca negocierile in formatul "5+2" sint sistate de un an. Delegatiile Republicii Moldova, Uniunii Europene, SUA si Ucrainei au impartasit ingrijorarea sefului Misiunii OSCE la Chisinau . Federatia Rusa, in calitatea sa de mediator, a fost chemata sa utilizeze pirghiile de care dispune in vederea asigurarii revenirii liderilor de la Tiraspol la masa de negocieri.

Ambasadorul O’Neil a spus ca mecanismului actual de mentinere a pacii stabilit in 1992 este ineficient si ca transformarea mecanismului de pacificare in conformitate cu standardele internationale a devenit o necesitate .

Republica Moldova, SUA si UE au solicitat Rusiei sa reia retragerea trupelor, a echipamentelor militare si munitiilor din regiunea transnistreana a Republicii Moldova si a fost reconfirmata disponibilitatea Fondului Voluntar al OSCE in vederea sustinerii procesului de retragere a fortelor Federatiei Ruse in conformitate cu angajamentele asumate la summitul OSCE de la Istanbul, mentionindu-se ca prezenta militara a Rusiei contribuie la inghetarea situatiei in regiune.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG