Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


In regiunea separatista transnistreana a Moldovei au loc alegeri pentru presedintia nerecunoscutei republici transnistrene. Alegerile au început la ora 7 dimineaţa, într-o atmosferă care amintea de scrutinele din perioada sovietică, cu muzică pusă tare, bufet copios şi ieftin, cu organele de securitate omniprezente şi vigilente.

Liderul transnistrean Igor Smirnov, care candidează pentru un al patrulea mandat, este creditat de analişti cu şanse sigure de a câştiga alegerile, chiar şi fără să fie nevoie de un al doilea tur.

Pe lângă Smirnov, în cursa electorală s-au înscris reprezentantul Partidului Comuniştilor din regiune, Natalia Bondarenko, omul de afaceri Piotr Taimali şi singurul oponent real al lui Smirnov, Andrei Safonov, redactorul şef al publicaţiei Novaia Gazeta. Acesta a avut doar cinci zile pentru a-şi desfăşura campania electorală, pentru că cererea sa de înscriere în cursă a fost iniţial respinsă de Comisia Electorală de la Tiraspol.

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau a transmis vineri Misiunilor Diplomatice si Reprezentantelor Organizatiilor Internationale acreditate in Republica Moldova o nota in care se arata ca alegerile din autoproclamata republica nistreana sint ilegale si au loc intr-o atmosfera absolut antidemocratica iar rezultatele lor nu pot fi recunoscute. Ministerul afacerilor externe de la Chisinau a solicitat misiunilor diplomatice sa nu monitorizeze aceste alegeri si sa le condamne cu hotarire.
XS
SM
MD
LG