Linkuri accesibilitate

"Am minţit!" -" Au greşit!" - "Aţi denaturat!" - consemnează nedistorsionat Judit Ferencz


Am minţit! - răbufneşte premierul ungar Gyurcsány Ferenc într-o înregistrare nedestinată marelui public. Apoi urmează alte fraze, redate cu multe bip-uri de marile posturi radio şi TV. Demonstraţiile de după ţin cap de afiş în presa de limbă maghiară. „Puseurile unor străini” – îşi intitulează Erdélyi Riport comentariul publicat după pătrunderea demonstranţilor în sediul televiziunii publice din Ungaria. „Ce bine că nu trăiesc la Budapesta!” – se confesează comentatorul.

„Spiritele se vor calma, Gyurcsáy rămâne în fruntea guvernului, ceea ce nu e bine, dar nici chiar rău nu e” – s-ar rezuma opinia renumitului politolog Tamás Gáspár Miklós, publicată în Krónika.

După câteva zile de manifestaţii, scade numărul celor care vor ca premierul să demisioneze – aflăm din Új Magyar Szó. Amnesty International, cum altfel, critică intervenţia forţelor de ordine – amănunte în Transindex. Deputatul UDMR, Kelemen Hunor, mai îngăduitor: „La întruniri de partid, vorbim cu toţii altfel decât în faţa marelui public” – îl desculpă el pe premierul ungar în paginile cotidianului Szabadság.

Peste două sute de persoane au demonstrat la Sfântu Gheorghe pentru a-i susţine pe manifestanţii de la Budapesta – informează Új Magyar Szó. Din Népújság aflăm că la Târgu Mureş nu se va manifesta, căci primăria nu a autorizat adunarea. Manifestanţii din Cluj au obţinut-o însă. Portalul de ştiri Erdely.ma publică apelurile organizaţiilor maghiare din SUA şi Canada, care cheamă şi ele la demonstraţii.

„Situaţia de la Budapesta ne priveşte pe noi toţi!” – îşi îndeamnă Háromszék cititorii la participare activă. Demisia! – titrează şi Harghita Népe, dar ideea e alta: maghiarii din România să-şi rezolve întâi alte treburi pe acasă, apoi da, dacă mai au putere, n-au decât să schimbe guvernele din lumea largă.

Spicuind din alte treburi: SRI urmăreşte grupări radicale autonomist-separatiste dar care nu îi reprezintă pe maghiari în genere – comentează Új Magyar Szó raportul încă secret dar publicat în presă al SRI. Or, separatismul etnic reprezintă un pericol real, după cum s-a mai arătat şi în rapoartele anterioare ale Serviciului Român de Informaţii.

Tot Új Magyar Szó oferă noi detalii despre etno-business-ul din Ungaria. Reprezentanţii românilor din ţara vecină se plâng: oricine vrea poate deveni lider al autoguvernărilor minoritare, fără ca să aibă nici cea mai vagă legătură cu respectiva minoritate. Şi, odată ajuns în funcţie, dispune de bani. Pe care îi cheltuie cum vrea, căci, fiind vorba de autoguvernări, nimeni nu-l mai controlează.

„Cei care-i iubesc pe unguri sunt încă excepţia” – susţine liderul UDMR, Markó Béla, într-un interviu din Erdélyi Riport. Iar dacă simpatica doamnă ministru Macovei nu-i iubeşte, înseamnă că ungurii au greşit pe undeva - mai adaugă. Apoi vorbeşte despre reforma justiţiei pe care o consideră necesară, însă fără prevederi care îngrădesc în mod explicit libertăţile cetăţenilor.

Odată cu UE se va lărgi şi Comisia Europeană. Cu un comisar pentru probleme pe imigrare. Fără vreo legătură directă, dar oricum în contextul aderării României şi Bulgariei – remarcă Allgemeine Deutsche Zeitung.

Şi presa e de vină! De această dată, pentru faptul că reforma ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a fost criticată dur la o conferinţă internaţională despre sistemele de sănătate din centrul şi estul Europei. „Reforma e bună, dar presa o distorsionează” – iată explicaţia succintă a ministrului, nedistorsionată de Népújság.
XS
SM
MD
LG