Linkuri accesibilitate

Linişte şi Gemütlichkeit - Judit Ferencz


Udemeriştii îşi publică dosarele de urmările în presa de limbă maghiară. Săptămânalul Erdélyi Riport publică file din dosarul liderului formaţiunii, Markó Béla, care fusese botezat de Securitate, conspirativ, Marian. Marian este catalogat neloial, ostil sistemului şi iredent. Marian întreţinea relaţii de prietenie cu cetăţeni ai Republicii Populare Ungare. Marian susţinea cercuri iredentiste. Şi tot aşa.

Transindex publică date din dosarul lui Toni Niculescu, actualmente secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. În tinereţe, tot iredentist, după cum se precizează în dosarul său. În viitorul apropiat îşi va face public dosarul şi deputatul Kelemen Hunor, turnat cu străşnicie de un fost coleg, demis recent din funcţia administrativă locală pe care o deţinea tot graţie UDMR-ului.

Mai apoi, ANI, adică Agenţia Naţională de Integritate. UDMR boicotează lupta anticorupţie, opunându-se creării instituţiei de supraveghere şi control ale averilor demnitarilor şi ale demnitarilor – susţine Háromszék. Szabadság redă declaraţia preşedintelui viitorului Partid Civic Maghiar, care cere nici mai mult nici mai puţin decât suspendarea din funcţie a vicepreşedintelui Markó Béla, pe motiv că acesta obstrucţionează lupta împotriva marii corupţii. Cel din urmă, mustrat recent de înalţi demnitari europeni pentru opoziţia faţă de proiectul ministrului Monica Macovei, explică în Új Magyar Szó: consideră inacceptabilă crearea, în afara sistemului judiciar, a unei instituţii care poate percheziţiona şi ţine sub observaţie demnitari.

Maghiarii în turneu de lobby la Bruxelles: o delegaţie condusă de episcopul Tőkés László s-a deplasat la Bruxelles pentru a-i convinge pe demnitarii europeni să includă în Raportul de ţară din 26 septembrie şi problema minorităţii maghiare din România. Acest prilej i-a adus în stradă şi pe maghiarii din Belgia, care au manifestat în faţa instituţiilor UE, solicitând parlament regional pentru Ardeal şi autonomie deplină pentru Secuime – relatează Krónika.

La Reghin e linişte – titrează Népújság. Constatarea – şi liniştea – vin în urma unei sângeroase încăierări dintre romii şi poliţiştii din oraş. Cei din urmă susţin că romii i-au atacat, iar ei, cum altfel, au ripostat. Reprezentanţii romilor spun altceva: după ce o persoană i-a ultragiat, poliţiştii s-au răzbunat pe întreaga comunitate. Cert e că deocamdată nimeni nu a fost tras la răspundere. Şi că, în urma relatărilor de presă, o delegaţie a Parlamentului European se va deplasa la faţa locului – mai adaugă Új Magyar Szó.

Nyugati Jelen publică o informaţie de foarte larg interes: la Madrid, numărul de urgenţă 112 se poate apela şi în limba română.

Rumänische Gemütlichkeit în Allgemeine Deutsche Zeitung. Cotidianul publică un reportaj despre Academia de Toamnă a Institutului de Ştiinţe Politice. Studenţii germani, participanţi la eveniment, vorbesc despre România. Despre faptul că, acasă, fuseseră sfătuiţi să evite acest loc. Alţii au fost felicitaţi pentru curajul de a veni aici. Dar temerile nu s-au dovedit a fi fondate. Ce au găsit ei aici, în Bucureşti? Gemütlichkeit. Cu oameni stând, cât e ziua de lungă, idilic, pe băncile Capitalei.
XS
SM
MD
LG