Linkuri accesibilitate

Inconvenientul întîmpinat de informatorii maghiari: nu se pot disculpa invocînd patriotismul - Judit Ferencz


Există securişti buni şi securişti foarte buni. Numai despre maghiarii care au turnat alţi maghiari nu spune nimeni că au făcut-o din patriotism – rezumă săptămânalul timişorean Heti Új Szó discuţiile aprinse din ultimele săptămâni.

Krónika dedică mai multe articole deconspirării clerului şi redă declaraţia arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, care recunoaşte că a semnat un angajament pe când era asistent la Institutul Teologic Ortodox. Acesta a fost preţul plătit pentru a putea pleca în străinătate – se explică înaltul prelat.

Dezbateri pe tema protecţiei mediului şi nu numai: la Oradea a avut loc recent o discuţie pe marginea prelungirii termenului de funcţionare a singurei centrale atomice din Ungaria, aflată la Paks – aflăm din Krónika. Concomitent, în mai multe oraşe din Ungaria s-au organizat dezbateri legate de exploataţia auriferă de la Roşia Montană – informează Szabadság.

Din nou pe agendă: Legea minorităţilor naţionale. De fapt, nu chiar pe agendă. „Statutul minorităţilor, dat uitării?” – se întreabă Allgemeine Deustche Zeitung după ce discutarea proiectului în comisiile parlamentare s-a amânat din nou. Printre altele şi din cauză că preşedintele Comisiei pentru drepturile omului a refuzat să-şi convoace colegii, argumentând că nu-i poate deranja în plină vacanţă.

Fireşte, alta-i poziţia liderului UDMR, Markó Béla, care – citat de Új Magyar Szó – reaminteşte: adoptarea Statutului minorităţilor a fost solicitată în mod explicit de către UE.

Despre legea minorităţilor, dar şi despre alte subiecte fierbinţi a discutat la Bucureşti ministrul ungar de externe, Göncz Kinga, care a făcut a vizită pentru pregătirea proximei şedinţe comune de guvern româno-ungare. Deputatul PD, Daniel Buda, a replicat: nu ministrul ungar al afacerilor externe ar trebui să întocmească programul Parlamentului României – remarcă Hargita Népe.

Preşedintele Băsescu ameninţă – titrează Szabadság. Îi ameninţă pe cetăţenii Uniunii Europene, punând în vedere restricţii pentru cei care vor să muncească în România. Desigur, numai în cazul dacă statele UE, la rându-le, nu renunţă la restricţiile impuse cetăţenilor români.

Restricţii sau nu, punctele de trecere de frontieră din vestul ţării au devenit extrem de aglomerate odată cu încheierea concediilor. În luna august peste 1,7 milioane de cetăţeni români au traversat graniţa către Ungaria – informează Transindex.

În Nyugati Jelen, din rubrica „Social”: s-a descoperit că unii medici timişoreni au eliberat reţete compensate pe numele unor persoane decedate. Reprezentanţii Casei de Asigurări nu exclud posibilitatea existenţei unei reţele de tip mafiot, compusă din medici şi farmacişti care îşi împart profitul obţinut din cele mai bine de o sută de reţete.

Din Háromszék, două ştiri de larg interes: guvernul a elaborat un proiect de lege prin care asigurarea locuinţelor ar deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2007. Un amănunt deja cunoscut: pentru a casă de chirpici, taxa anuală nu ar depăşi 10 euro. Şi: de la 1 septembrie, în trenurile din România nu se mai fumează! Cel puţin, fumatul este strict interzis în toate trenurile de călători.
XS
SM
MD
LG