Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


O platformă de foraj maritim, proprietate a companiei române Grup Servicii Petroliere, ancorată în apele teritoriale iraniene, a fost atacată şi apoi sechestrată, împreună cu cei 26 de angajaţi aflaţi la bord, de către, după toate aparenţele, militari ai forţelor navale iraniene.

Incidentul a survenit după ce săptămîna trecută Iranul a cerut sprijinul Emiratelor Arabe Unite pentru recuperarea unei alte platforme de foraj a grupului român, închiriată Companiei Oriental Oil Kish din Dubai. Potrivit agenţiilor de ştiri, compania din Dubai a subînchiriat platforma de foraj unei firme iraniene, încălcînd astfel o decizie a preşedintele Mahmud Ahmadinejad. Acesta a suspendat anul trecut activităţile în spaţiul iranian ale companiei Oriental Oil sub acuzaţia de corupţie şi legături cu grupul american Halliburton.

Premierul român Călin Popescu-Tăriceanu şi ministerul de externe de la Bucureşti au solicitat Iranului clarificări şi eliberarea cetăţenilor români aflaţi la bordul platformei petroliere. Preşedinţia României a comunicat că sechestrarea platformei s-ar fi făcut în baza unei decizii judecătoreşti dată la 17 august.
XS
SM
MD
LG