Linkuri accesibilitate

Spicuind articole scrise in limbi care ii sint familiare - Judit Ferencz


Informatori copii şi presupuşi informatori ziarişti – două subiecte de interes şi pentru presa de limbă maghiară. La iniţiativa cotidianului Ú Magyar Szó– aflăm chiar din Új Magyar Szó - pe lista jurnaliştilor care urmează să fie verificaţi de CNSAS au fost incluse şi nume de ziarişti maghiari. Şi asta pentru că maghiarii au şi ei dreptul să afle cine le formează opiniile – arată iniţiatorii.

Krónika publică un interviu cu Csendes László, membru in CNSAS. Care confirmă descoperirea mai multor informatori minori şi precizează că nu există vreo lege prin care pot fi traşi la răspundere cei care i-au racolat. Cât despre ziarişti, Csendes îşi exprimă speranţa că ei vor putea fi verificaţi în timp util. Cu menţiunea că, în pofida promisiunilor ferme, CNSAS nu a obţinut încă toate dosarele de la SRI.

Sfârşit de iulie, universitatea de vară de la Bálványos. Ziarele redau spusele invitaţilor, declaraţii făcute în pantaloni scurţi, dar totuşi cu perdea. Doar parlamentarul european Schöpflin György recunoaşte: politicienii aleşi pe liste europene ştiu multe. Dar la informaţii legate de planurile Consiliului de Miniştri nu prea au acces. Totuşi, Schöpflin spune că ar paria pe aderarea României în 2007. Sigur, nu ar pune prea mulţi bani în joc.

Şi o alte ştire de la Tuşnad: liderul UDMR, Markó Béla şi cel mai înverşunat adversar al său, episcopul Tőkés László, se vor aşeza la aceeaşi masă – anunţă Népújság.

Erdélyi Napló ne informează că Uniunea Civică Maghiară a adunat majoritatea semnăturilor de adeziune, necesare înregistrării ca partid. Concomitent, au început şi disputele din cadrul formaţiunii. Liderii se acuză reciproc de prea multă indulgenţă faţă de UDMR.

UDMR este o structură neschimbată de 16 ani. În consecinţă, ar trebui să se pregătească minuţios de congresul de anul viitor – constată liderul unei organizaţii de tineret, apropiată de UDMR, în Új Magyar Szó.

Iar senatorul UDMR, Puskás Bálint, declară în premieră pentru Háromszék: Legea minorităţilor va eşua, căci nu există voinţă politică pentru adoptarea ei. Dar UDMR poate reîncepe lupta pentru lege imediat după iminentele şi apropiatele anticipate – revine la un ton mai optimist senatorul.

Allgemeine Deutsche Zeitung anunţă: Biserica Evanghelică a recăpătat clădirea Liceului Brukenthal. Punerea în posesie va avea loc în 30 zile, dacă decizia Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor nu va fi contestată. Din cotidianul de limbă germană mai aflăm: Biserica Evanghelică a solicitat restituirea a o mie de imobile. Până acum s-a luat decizie favorabilă în 88 de cazuri.

Posturile de radio şi TV, publice sau comerciale, trebuie să facă şi revista presei minorităţilor, respectiv a presei maghiare şi germane – este recomandarea Consiliului Naţional al Audiovizualului, formulată la iniţiativa cotidianului Új Magyar Szó, aflăm desigur din Új Magyar Szó. Oragnizaţiile de ziarişti salută ideea. S-a ridicat totuşi o problemă: cum spicuieşti din articole scrise într-o limbă care ţi-e complet străină?
XS
SM
MD
LG