Linkuri accesibilitate

O revenire intempestiva, o pregatire minutioasa, o actiune ferma - Judit Ferencz


Autostrada Braşov-Oradea revine pe paginile ziarelor maghiare după vizita premierului la viitoarea autostradă. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi ministrul Radu Berceanu – o delegaţie, două conferinţe de presă în care cei doi se acuză reciproc – remarcă Krónika. Új Magyr Szó îl citează pe premier, care declară că autostrada rămâne o prioritate. Şi mai adaugă: firma constructoare, Bechtel, nu poate ţine pasul cu guvernul. Adică nu poate lucra atât de rapid precum virează guvernul banii.

Tot în Új Magyar Szó putem citi un interviu cu specialistul Centrului Stratfor, Molnár Gusztáv. Care spune că România şi Bulgaria vor deveni membre UE în 2007, chiar dacă numai formal. Apoi mai spune că problema Constituţiei Europene va fi reinclusă pe agendă, cel mai probabil chiar pe parcursul anului viitor. Şi că, în cazul unul nou referendum, pregătit minuţios, votul francezilor ar fi pozitiv. Căci ei nu au votat împotriva Constituţiei, ci l-au amendat pe preşedintele Chirac. Şi că zona euro se va transforma într-o uniune politică. În caz fericit, aceasta nu va afecta funcţionarea UE.

Erdélyi Napló publică un interviu cu liderul opoziţiei ungare, Orbán Viktor. Care spune că el şi partidul său sunt cei care au făcut cel mai mult pentru maghiarii de pretutindeni. Şi că cel mai consistent ajutor pentru maghiari ar fi ca el să câştige odată alegerile din Ungaria.

În Erdélyi Riport, un interviu cu politicianul PSD, Adrian Severin. Care spune că social-democraţia are viitor în România. Doar că unii social-democraţi nu înţeleg acest lucru. În speranţa că pot evita reforma interioară a PSD, ei recurg la fel şi fel de tactici. De exemplu, încep negocieri cu PRM. Şi cu Partidul Conservator.

Népújság publică un interviu cu un director de spital orăşenesc, care vorbeşte despre efectele reformei sanitare. De când cu reforma, nimeni nu se mai îngrijeşte de bolnavi, ci are în vedere exclusiv reducerea rapidă a costurilor – spune el. Şi atenţionează: reducerea cheltuielilor pe termen scurt duce inevitabil la creşterea lor pe termen lung. Şi propune o soluţie pentru diminuarea costurilor: toate spitalele ar trebui închise pe o perioadă de cel puţin două luni.

Szabadság informează despre un nou proiect de lege care încinge spiritele. Este vorba despre iniţiativa conservatorilor de a restitui Bisericii Greco-catolice bunurile confiscate. Numai că Biserica Ortodoxă se opune. BOR spune chiar că ar putea solicita despăgubiri pentru pierderile suferite la începutului secolului XVIII., când o parte dintre enoriaşi s-au unit cu Roma. Iar mitropolitul Bartolomeu Anania ameninţă: BOR ar putea renunţa la echidistanţă la următoarele alegeri.

Tăriceanu împotriva pirateriei ! Allgemeine Deutsche Zeitung relatează despre un congres internaţional pe această temă. Congres la care Tăriceanu s-a arătat indignat de proliferarea pirateriei şi contrafacerii de produse, arătând că există legi pentru stoparea fenomenului, doar că Ministerul Public ar trebui să acţioneze cu mai multă fermitate.
XS
SM
MD
LG