Linkuri accesibilitate

Cind gulasul explodeaza, cind guvernul recurge la un puci anti-Romania - Judit Ferencz


Partidul Popular European critică noua coaliţie guvernamentală din Slovacia – astfel întâmpină Népújság formarea cabinetului de la Bratislava. Partidul de centru-stânga, SMER, care a obţinut cel mai mare număr de voturi, a ales să formeze guvernul cu Partidul Naţionalist Slovac, condus de Jan Slota, şi Mişcarea pentru o Slovacie Democratică, al cărei lider este fostul premier Vladimir Meciar. Preşedintele PPE, Wilfried Martens, şi-a exprimat uluirea că naţionaliştii slovaci, cunoscuţi pentru manifestări xenofobe şi antiminoritare, au ajuns să fie parteneri la guvernare.

Liderul Partidului Coaliţiei Maghiare din Slovacia, aflat la guvernare până la alegerile din iunie, îşi exprimă îngrijorarea într-un interviu acordat cotidianului Új Magyar Szó. „Ne aşteptăm la manifestări antimaghiare din partea guvernanţilor. Mai cu seamă, pentru că naţionaliştii au obţinut portofoliul Învăţământului” – declară liderul partidului maghiar.

Krónika face o legătură între formarea guvernului de la Bratislava şi amânarea discutării Legii minorităţilor în Parlamentul României. „Când gulaşul explodează” îşi intitulează Krónika comentariul dedicat deciziei UDMR de a-şi limita activitatea parlamentară la votarea legilor indispensabile integrării europene, drept „pedeapsă” pentru tergiversarea adoptării Statului minorităţilor. „Nu întâmplător acţionează UDMR tocmai în acest moment: evenimentele de la Bratislava arată că aderarea la UE nu reprezintă o garanţie pentru încetarea manifestărilor antimaghiare” – susţine comentatorul. După care le sugerează liderilor UDMR să cântărească posibilitatea ieşirii de la guvernare, încă înainte de ianuarie 2007.

Allgemeine Deutsche Zeitung redă schimbul de replici dintre preşedintele ţării şi premier pe marginea retragerii trupelor din Irak. Explicaţia preşedintelui este cea mai categorică: iniţiativa retragerii trupelor este un puci. Nu un puci anti-Băsescu, ci un puci anti-România”.

Új Magyar Szó face o scurtă analiză a situaţiei altor ţări europene, participante iniţial la Coaliţia Antiteroristă. După Spania şi Polonia, mai multe state, printre care Italia, Olanda, Ungaria, şi-au rechemat contingentele aflate în Irak. Doar România, Lituania şi Danemarca participă în continuare cu trupe, fără să fi stabilit un program pentru retragere.

Senatorul UDMR Frunda György îşi exprimă părerile legate de scandalul iscat pe marginea retragerii trupelor într-un interviu publicat în Erdélyi Riport. Frunda consideră că o decizie privind acest aspect nu poate fi luată nicidecum de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, ci de Parlament. Apoi adaugă: în plen, UDMR ar vota pentru retragerea trupelor. Are însă şi o rezervă: PD şi PNL se folosesc de acest subiect pentru a regla conturi în Alianţa D.A.

În altă ordine de idei, premierul ungar, Gyurcsány Ferenc, a devenit proprietar de teren în România. Proprietatea sa are o suprafaţă de 1 m˛ şi se află la Roşia Montană. I-a fost făcută cadou de activiştii Green Peace, care vor să-l sensibilizeze. Adică vor ca el să intervină ferm împotriva exploataţiei aurifere din această localitate – aflăm din Szabadság.

Şi o veste neaşteptată în Transindex. Pentru cei care mai aveau dubii, ei bine, proiectul Dracula Parc nu se va mai realiza. Guvernul Tăriceanu a abrogat decizia din 2004 a Guvernului Năstase, privind amenajarea parcului la Snagov. Despre amănuntele neclare, cum ar fi soarta sumelor subscrise, nu s-a vorbit deocamdată.
XS
SM
MD
LG