Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat joi că a cerut ministrului apărării Atanasiu să propună oficial în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării retragerea contingentului de 890 de soldaţi dislocaţi în Irak. Invocînd drept motiv grija pentru securitatea militarilor români, premierul a precizat că l-a informat pe preşedintele Băsescu despre decizia sa.

Preşedintele Băsescu a calificat însă cererea lui Tăticeanu drept inacceptabilă, întrucît premierul nu s-a consultat cu celelalte organisme ale statului din domeniul apărării şi cu partenerii străini. Băsescu a precizat că “România trebuie să-şi respecte angajamentele internaţionale". El a adăugat că poziţia premierului Tăriceanu va crea prejudicii grave credibilităţii României.

Ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu a deplîns la rîndul său faptul că nu a fost consultat în legătură cu propunerea premierului de a cere în CSAT retragerea trupelor din Irak. Ungureanu a lăsat să se înţeleagă că va demisiona, în cazul în care Tăriceanu nu îşi reconsideră poziţia.

Ministrul apărării Atanasiu a declarat că retrgîndu-şi trupele din Irak România ar putea economisi 72 de milioane de euro. El a precizat că va ăpropune ca retragerea să aibă loc în noiembrie – decembrie cînd ar fi trebuit să se recurgă la o rotaţie a trupelor. Atanasiu a adăugat că, în condiţiile retragerii pînă la sfîrşitul anului a soldaţilor italieni din Irak, contingentul românesc din Nasiriayah ar rămîne fără suport logistic şi un centru de comandă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG