Linkuri accesibilitate

Declaraţii în dodii, obiective difuze, legiferare FF – Judit Ferencz


A fost sau n-a fost ? Dan Voiculescu, adică. Nu se ştie – ne lămureşte Krónika. CNSAS a ajuns la o concluzie în legătură cu trecutul candidatului PC la funcţia de vicepremier, dar deocamdată nu o face publică. În orice caz, „e foarte dificil să iei decizii în cazuri de asemenea importanţă” – iată una din declaraţiile în dodii ale membrilor CNSAS.

Programul de guvernare al cabinetului de la Budapesta – disecat în săptămânalul A Hét. De unde aflăm că programul nu conţine obiective concrete. Se concentrează însă asupra reformei. Atât de intens, încât cuvântul „reformă” apare de cincizeci de ori pe o singură pagină.

Cine se gândeşte la crescătorii de papagali pe timp de gripă aviară ? Allgemeine Deutsche Zeitung, care publică un reportaj despre o întreagă familie de crescători. Scandalizată de restricţiile impuse în urma răspândirii gripei aviare. Şi de faptul că nu-şi mai poate vinde marfa, ca omul, în piaţă. Ci doar la colţ de stradă, bine camuflată de acvarii cu peşti.

Szabadság pe urmele a două proiecte de lege: comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au adoptat, în nici patru luni, aproape o treime a celor peste şaizeci de articole ale Legii minorităţilor. Printre care şi pe cel care permite predarea Istoriei şi a Geografiei şi în limbile minorităţilor. Cât despre proiectul de Lege a cultelor, ei bine, acesta a fost aspru criticat de Comitetul Helsinki şi alte organizaţii internaţionale pentru că prevede pedepse cu închisoarea pentru prozelitism. Dar a fost criticat la fel de aspru şi de bisericile tradiţionale din România, care consideră proiectul mult prea permisiv cu prozeliţii.

Liga Pro Europa se pregăteşte să informeze organizaţiile internaţionale în legătură cu incompetenţa Poliţiei Române – aflăm din Népújság. După ce poliţiştii din Târgu Mureş au confiscat, pe 8 martie, întregul tiraj al unui săptămânal maghiar, Liga Pro Europa a încercat că obţină o explicaţie de la organe. În zadar. Apoi a încercat să obţină o explicaţie de la Ministerul de Interne. Tot în zadar. Apoi a obţinut explicaţia de la Inspectoratul General al Poliţiei: exemplarele publicaţiei au fost ridicate „pentru a afla ce distribuţie are săptămânalul”.

Legiferare FF (fără frecvenţă, pentru cei neiniţiaţi) – un titlu din Új Magyar Szó. Pentru iniţiaţi, parlamentarii, este o practică. Din datele prezentate de cotidian reiese: există şi aleşi care anul trecut au absentat de la 99 la sută dintre şedinţele în plen. Alţii vin mai des. Nu exagerat de des, căci – după cum explică un deputat, păstrându-şi anonimatul – scaunele din sala de şedinţă sunt foarte incomode.

Háromszék scrie despre marea adunare secuiască, ce va avea loc într-o comună din judeţul Harghita. Organizatorii aşteaptă zece mii de participanţi, autorităţile pun întrebări incomode despre scopul manifestării, iar în presa centrală apar proteste cu semnăturile unor localnici, care însă nu recunosc textul publicat. Una peste alta, pregătirile sunt în toi.

Asfalt vs. beton, în Allgemeine Deutsche Zeitung. Un renumit cercetător şi profesor al Universităţii Politehnice din Bucureşti explică: betonul este net superior asfaltului. E mai rezistent şi mai ieftin. De ce totuşi străzile Bucureştilor sunt asfaltate, şi nu betonate ? În mod cert, producătorii de asfalt au un lobby mai puternic decât producătorii de ciment. Fără glumă.
XS
SM
MD
LG