Linkuri accesibilitate

Autorităţile nu doresc să se afle adevărul în cazul evenimentelor din martie ’90 - Judit Ferencz


Nu structura, ci principiile guvernului trebuie schimbate – formulează deputatul UDMR, Kelemen Hunor, în săptămâna negocierilor de remaniere, citat de Erdélyi Riport. Oricum, elanul remanierist a scăzut: în loc de vicepremieri vor pleca doar câţiva secretari de stat – remarcă Új Magyar Szó, după care le şi solicită demnitarilor UDMR să-şi enumere calităţile. Iar secretarii de stat şi le enumără.

Dar săptămâna trecută nu a fost doar cea a pre-remanierilor. Ci şi a votării noului Cod de procedură penală. Allgemeine Deutsche Zeitung relatează: la presiunea parlamentului, s-a eliminat articolul care permitea interceptarea fără mandat a telefoanelor timp de trei zile. Şi s-a introdus altul, care permite interceptarea telefoanelor, tot fără mandat, dar numai timp de două zile.

Autorităţile nu doresc să se alfe adevărul în cazul evenimentelor din martie ’90, din Târgu Mureş – susţine liderul Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, citată de Népújság. Liga Pro Europa i-a solicitat recent procurorului general, Ilie Botoş, redeschiderea dosarului „Martie’90”. Dar acesta a ales să-l retrimită la parchetul judeţean care a cercetat cazul şi la data respectivă fără să descopere indicii referitoare la cei car au pus la cale incidentele interetince.

Új Magyar Szó informează: Consiliul Naţional Secuiesc organizează o mare adunare naţională la Ditrău. Iar liderul Consiliului i-a adresat o scrisoare preşedintelui postului public ungar Duna TV, solicitându-i nici mai mult, nici mai puţin decât să ordone transmitere în direct a manifestării. Preşedinte postului TV a replicat sec că nici el nu se bagă în făurirea autonomiei, aşa că …

Din Hargita Népe: Uniunea Civică Maghiară protestează vehement împotriva unui proiect liberal, încă nenăscut, de reorganizare a regiunilor de dezvoltare. Proiectul, încă în curs de elaborare, doreşte să divizeze unitatea tradiţională ale judeţelor din Secuime – susţin liderii formaţiunii.

Grupul de iniţiativă pentru reînfiinţarea Universităţii Bolyai se gândeşte să dea în judecată Ministerul Educaţiei. Şi asta pentru că prin actuala programă şcolară elevii maghiari sunt discriminaţi, întrucât li se solicită cunoştinţe de limbă română la nivel de limbă maternă – amănunte în Erdélyi Napló.

Vicepremierul Markó Béla a discutat la Bruxelles cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, despre corupţie, legea minorităţilor şi altele. Cum ar fi situaţia învăţământului superior maghiar din România. Ambii au caracterizat discuţiile ca fiind foarte utile – astfel Háromszék.

Şi o ştire din Transindex: pe 1 iulie Finlanda va prelua şefia UE. Evenimentul va fi însoţit de un megaconcert. Al trupei Aplcapyptica.
XS
SM
MD
LG