Linkuri accesibilitate

Cum rămâne cu aderarea ? Dar cu data aderării ?– Judit Ferencz


Se pare că data aderării României la UE va fi introdusă în raportul de ţară întocmit de Comisia Europeană doar în ultima clipă. Care de altminteri nu e departe – remarcă Új Magyar Szó. Ceea ştim deja: România riscă să rămână fără o parte însemnată a fondurilor europene dacă nu va creşte urgent gradul de absorbţie al acestora. Oricum, se vehiculează şi ştiri favorabile. Se spune că numărul steguleţelor roşii a scăzut de la paisprezece la patru. Asta în timp ce Bulgaria rămâne cu şase steguleţe – fără rea-voinţă, e doar o constatare.

Cel puţin Sibiul este din ce în ce mai european – după cu reiese dintr-o relatare apărută în Allgemeine Deutsche Zeitung. Preşedintele Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, constată la faţa locului, cu prilejul Zilei Europei: oraşul s-a schimbat mult în ultima vreme. Pe an ce trece, devine mai european. Cât despre restul, Scheele este de părere că nu contează dacă România aderă în 2007 sau 2008. Important este cum va fi primită.

Acelaşi lucru în spune, adevărat, în cu totul alt context, şi lectorul universitar Bodó Barna, membru al grupului de iniţiativă care susţine reînfiinţarea Universităţii Bolyai. Într-un interviu publicat de săptămânalul Erdélyi Napló el se plânge că preşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, rămâne surd la problemele maghiarilor din Transilvania. Şi la problema Universităţii Maghiare. Totuşi, consideră lectorul universitar, dacă monitorizarea României va continua şi după aderarea la UE, sunt şanse ca glasul celor care solicită universitatea cu predare în limba maghiară să se facă auzit. Ba mai mult de atât– mai spune el fără să dezvolte ideea.

Grupul de iniţiativă „Bolyai” nu este însă supărat doar pe Olli Rehn. Spiritele s-au încins după vizita europarlamentarului socialist Dobolyi Alexandra. „Totul e de bine, totul e frumos, iar noi suntem mulţumiţi” – rezumă ironic Kronika declaraţia pe care europarlamentarul din Ungaria a făcut-o după discuţiile avute cu conducerea Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Păcat, că alţii nu-i împărtăşesc optimismul – remarcă sec editorialistul cotidianului. După care-şi exprimă speranţa că mulţumirea europarlamentarului izvorăşte din neştiinţă şi nu exprimă poziţia oficială a guvernului socialist de la Budapesta.

Háromszék face o analiză pe marginea spectaculoasei reveniri – deocamdată pe sticla televizorului – a lui Theodor Stolojan. Oricum am lua-o, susţine analistul ziarului, dreapta destrămată şi-a revenit în 2004 printr-un miracol divin, adică succesul lui Băsescu la prezidenţiale. Pesemne că revenirea a fost prea uşoară pentru a lua în serios guvernarea. Mai importante par alianţele, fireşti sau nefireşti, după caz. Cum rămâne cu Stolojan, mai vedem. De bine n-o să fie. Poate nici de rău.

Szabadság comentează un sondaj recent. Din care reiese că partidul lui Becali se bucură de susţinere tot mai largă. Fapt trecut pur şi simplu în revistă. Articolul se concentrează pe alt aspect: 72 la sută dintre cei intervievaţi sunt de părere că Securitatea nu a făcut neapărat poliţie politică. Şi doar jumătate dintre cei chestionaţi susţin aplicarea neîntârziată a Legii lustraţiei.

Nyugati Jelen îşi aminteşte de o problemă mai veche, oarecum umbrită de evenimentele din ultimul timp. Şi se-ntreabă: Cum rămâne cu gripa aviară ? Sigur, nu are un răspuns.
XS
SM
MD
LG