Linkuri accesibilitate

20 de ani de la catastrofa nucleară produsă la Cernobîl


In această seară în Ucraina încep ceremonii de comemorare la împlinirea a 20 de ani de la explozia reactorului nuclear de la Cernobil, cel mai dramatic accident nuclear petrecut în lume. Lumînări aprinse vor fi depuse în localitatea Slavutich, unde locuiau cea mai mare parte a lucrătorilor centralei şi la Kiev.

In Belarus, partidele politice de opoziţie plănuiesc un marş de protest împotriva preşedintelui Alyaksandr Lukaşenka. In Rusia, zeci de persoane care au curăţat zona după explozie, au intrat în greva foamei pentru a atrage atenţia asupra condiţiilor economice în care trăiesc.

Dezastrul de acum 20 de ani a afectat, potrivit estimărilor, circa cinci milioane de oameni din Ucraina, Belarus şi Rusia, Naţiunile Unite afirmînd că nouă mii au murit ca urmare a iradierii.

Victor Briuhanov, fostul director al centralei atomice, a a acordat un interviu revistei ruse "Profil", în care susţine că lipsurile tehnologiei utilizate la Cernobil şi problemele de securitate nucleară nu au fost dezvăluite pină astăzi. Fostul director al centralei a recunoscut că erori ale personalului centralei au contribuit la accident şi că ancheta oficială a fost menită să scoată din cauză industria nucleară rusă. Briuhanov a fost condamnat pentru neglijenţă după accident şi a efectuat 10 ani de închisoare.
XS
SM
MD
LG