Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


La Minsk, numerosi protestatari au fost batuti si retinuti de politie care a intervenit simbata in forta, pentru a impiedica un mars spre inchisoarea unde erau incarcerati alti manifestanti. Printre cei retinuti simbata se numara si Alyaksander Kozulin, al doilea lider al opozitiei din Belarus.

Aproape 24 de ore nu s-a stiu unde este Kozulin – intre timp, un purtator de cuvint al liderului opozitiei a informat Europa Libera ca acesta se afla intr-o inchisoare, la 50 de kilometrii de Minsk.

Manifestatiile de simbata, organizate de opozitie, au inceput cu um mare minting la care miile de participanti au cerut din nou anularea alegerilor prezidentile din 19 martie – castigate de presedintele Alyaksander Lukashenka. Opozitia sustine ca alegerile nu au fost corecte, opinie impartasita de OSCE si majoritatea guvernelor straine care au urmarit campania electorala. Exceptie face Rusia.

Dupa acest miting, principalul lider al opozitiei Alyaksander Milinkevic declara Europei Libere: “Mitingul s-a desfasurat excelent, atmosfera a fost foarte buna, participarea a fost imensa tinind cont de faptul ca politia a incercat sa impiedice adunarea. In ce priveste evenimentele care au urmat: este trist ca atitia oameni au fost batuti dar cred ca marsul spre inchisoare a fost o provocare, care a oferit autoritatilor oportunitatea de a interveni”.

Austria, care detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europe, a condamant ciocnirile de simbata drept inadmisibile in timp ce ministrul de externe al Germaniei a cerut insistent eliberea manifestantilor retinuti. Departamentul de stat de la Washington a reactionat deasemeni imediat, cerind eliberare celor retinuti .

Pe de alta parte la New York, ambasadorul Rusiei la ONU a declarat ca Statele Untie si Uniunea Europeana reactioneaza gresit la evenimentele din Belarus – amenintind tara cu sanctiuni si izolare diplomatica. In contrast, a continuat el, Rusia sprijina dialogul si o sulutie negociata.
XS
SM
MD
LG