Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


La Haga a avut o conferinta de presa tinuta de Procurul sef al Tribunalului Natiunilor Unite pentru fosta Iugoslavie Carla del Ponte despre moartea in detentie a fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici. La aceasta ora se desfasoara autopsierea cadavrului. Familia fostului lider sirb, ca si avocatii sai, au solicitat si un examen toxicologic, considerind ca moartea a fost cauzata de otravire. Carla del Ponte nu a exclus aceasta posibilitate spunind: “Cred ca trebuie sa asteptam rezultatele autopsiei si pina ce nu vom avea rezultate concrete, toate astea sint numai zvonuri pe care nu le voi comenta”.

Carla del Ponte a mai spus ca regreta ca procesul pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii intentat fostului lider sirb nu a putut fi dus la bun sfirsit, adaugind ca asteapta ca Serbia sa continue eforturile de a-i aduce in fata justitiei internationale pe Radovan Karagici si Radko Mladici.

Fratele lui Slobodan Milosevici declara agentiei Reuters: “Nu-mi pot explica sentimentele. L-am iubit pe Slobodan foarte mult, intreaga responsabilitate cade pe Tribunal si desigur si pe toti cei de la Belgrad care l-au extradat in urma cu 5 ani. A murit neinfrint si si asta este important pentru poporul nostru”.

Un locuitor din Sarajevo – din Bosnia are o cu totul alta parere: “A fost cea mai mare bestie a Balcanilor. Omul care a fost direct raspunzator pentru cele mai ingrozitoare crime si razboaie din Balcani a scapat foarte elegant”.

La Pale, capitala republicii Sirbska, un batrin afirma, pe de alta parte: “Mie imi pare rau pentru el. A fost singura persoana care a vrut sa arate ca sirbii nu sint criminali, ca nu sint impotriva musulmanilor si a vrut sa pastreze Iugoslavia si fratia si unitatea”.

Slobodan Milosevici era pus sub acuzare pentru masacrul de la Srebrenita, din 1995 unde au fost omoriti 8000 de musulmani si pentru alte 65 de capete de acuzare pentru atrocitatile comise in razboiele cu Croatia (1990 – 1995), Bosnia Hertegovina ( 1992-95) si Kosovo (1998 – 99).

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG