Linkuri accesibilitate

Subiect incendiar pe un fond meteorologic glacial - Judith Ferencz


După 15 ani, 15 martie redevine subiect incendiar. Manifestaţia proautonomistă, anunţată pentru 15 martie de Uniunea Civică Maghiară în colaborare cu Primăria din Odorheiu Secuiesc, a pornit multiple avalanşe mediatice, politice şi poliţieneşti. Preşedintele Traian Băsescu deschide subiectul la Palatul Cotroceni, la o întrevedere cu liderii partidelor parlamentare. Îi îndeamnă la calm şi la evitarea exceselor atât pe organizatori cât şi pe liderul PRM, care anunţase o contramanifestaţie cu o sută de mii de participanţi, tot în orăşelul harghitean cu nici 50.000 de locuitori – informează Allgemeine Deutsche Zeitung.

Preşedintele UDMR, Markó Béla, este nemulţumit de atitudinea lui Băsescu, aşteptându-se la o reacţie mai fermă împotriva contraacţiunii anunţate de PRM – aflăm din Népújság. Pe de altă parte, la Odorheiu Secuiesc plănuieşte să sărbătorească, separat şi solemn, şi UDMR. Numai că primăria oraşului nu a autorizat organizarea festivităţii publice cu depuneri de coroane şi cuvântări.

Pe acest fond intervin şi poliţiştii din Târgu Mureş, care confiscă întregul tiraj al unui săptămânal maghiar, după ce acesta publicase o variantă a proclamaţiei autonomiste ce urmează să fie citită la Odorheiu Secuiesc. Cazul se umflă, Liga Pro Europa protestează, poliţiştii înapoiază exemplarele confiscate, în baza, spun ei, suspiciunii că ar conţine texte care aduc atingere siguranţei naţionale. Deputatul UDMR Kelemen Hunor acuză abuz poliţienesc, căci, spune el, pentru probarea unei acuzaţii sau suspiciuni ar fi fost suficient un singur exemplar – în bref, o relatare din Transindex.

Erdélyi Riport face cronica unei avalanşe mediatice, un plan secundar al şirului de evenimente. Aşadar: purtătorul de cuvânt al Uniunii Mondiale a Maghiarilor anunţă că la gara din Odorhei se descarcă tancuri. Un portal preia ştirea; în principalul cotidian de opoziţie din Ungaria apare un articol despre tancurile armatei române, prin care se încercă intimidarea maghiarilor. O agenţie de ştiri dezvoltă ideea, afirmând că tancurile pun în pericol marea adunare secuiască din 15 martie. Primăria din Odorheiu Secuiesc rectifică: tancurile văzute în gară nu se descărcau, ci se încărcau, căci unitatea militară din oraş se modernizează. Nu-i nimic, subiectul e subiect, „deşi oficialii dezmint şi politicienii se fac că plouă, tancurile armatei spulberă aspiraţiile a milioane de secui” - spicuind dintr-o publicaţie naţionalistă din Ungaria.

Judeţul Covasna a fost împânzit de afişe anonime prin care se face apel la populaţie să nu participe la adunarea din Odorheiu Secuiesc. Organizatorii au făcut plângere la Poliţie – Háromszék dă ştire despre un alt aspect al evenimentelor.

Organizatorii îndeamnă la participare în Szabadság, cerându-le maghiarilor să trăiască momentul 15 martie ca participanţi la lupta pentru autonomia Secuimii.

Din Új Magyar Szó aflăm că manifestaţia anunţată a ajuns subiect şi la Comisia de apărare şi siguranţă naţională a Camerei Deputaţilor. Discuţiile s-au desfăşurat însă în lipsa şefilor serviciilor secrete, care, opinează deputatul UDMR, Toró T. Tibor, au primit ordin să nu se prezinte.

Dar ce scrie Hargita Népe, cotidian judeţean din Harghita, în ajun de 15 martie ? Că e frig. În judeţ s-au tot înregistrat temperaturi de minus 28 de grade. De vină însă, de această dată, e un anticiclon.
XS
SM
MD
LG