Linkuri accesibilitate

Se cauta politisti unguri si o statuie - Judith Ferencz


Asociaţia Culturală Sarmisegetusa solicită îndepărtarea imediată a statuii scriitorului Wass Albert, declarat în România criminal de război, din centrul oraşului Odorheiu Secuiesc. Primăria ripostează: nu se poate supune sub nici o formă, întrucât în oraş nu a existat vreodată o statuie a controversatului autor – aflăm din Krónika.

Se caută poliţişti unguri – informează Új Magyar Szó. Cotidianul dă şi amănunte: zilele următoare se vor scoate la concurs, pe plan naţional, peste opt sute de posturi de poliţist. Iar 26 dintre acestea sunt rezervate vorbitorilor de maghiară. Iar UDMR face apel, prin intermediul aceluiaşi ziar, către maghiarii de bine - şi suficient de înalţi pentru a corespunde standardelor stabilite - să se prezinte la concurs.

Spicuind din Transindex: Creştin-democraţii revin în parlament. Prin intermediul unor peremişti demisionari, mai e de adăugat.

Háromszék vorbeşte despre balonul PD. Care şi-a propus să devoreze orice formaţiune care se revendică din dreapta spectrului politic. Totuşi, consideră editorialistul ziarului, balonul nu se va umfla prin fuziuni spectaculoase, ci muşcând câte o bucată din celelalte partide, incluzând şi PSD-ul. Căci, se remarcă, toate formaţiunile, chiar şi cele de buzunar, ţin morţiş să-şi păstreze identitatea. Oricare ar fi ea.

Social-democraţii germani vor să vadă cu ochii lor cum reuşeşte România să-şi depăşească deficienţele - aflăm din Allgemeine Deutsche Zeitung. Delegaţia SPD s-a întâlnit atât cu reprezentantul parlamentar al minorităţii germane, Ovidiu Ganţ, cât şi cu liderul UDMR Markó Béla. Printre altele, s-a discutat despre legea minorităţilor şi despre situaţia creată în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Situaţie conflictuală, complicată şi, pare-se, deocamdată fără ieşire. Fostul rector al universităţii, Andrei Marga, vrea să-l dea în judecată pe Kertész Imre, scriitor laureat al Premiului Nobel – informează Krónika. Şi asta pentru că Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat un articol, citându-l, pare-se, pe renumitul autor din Germania, care, pare-se, s-a arătat nemulţumit de decizia senatului UBB referitoare la refuzul de a înfiinţa noi catedre în limba maghiară. În opinia comentatorului cotidianului Krónika, demersul lui Marga este de fapt primul care ar putea susţine cu adevărat crearea catedrelor de limbă maghiară. Căci ce ar putea servi mai eficient cauza decât un tam-tam internaţional ?

Pe planul intern, UBB se confruntă cu alte probleme. Rectorul instituţiei îi ameninţă pe susţinătorii catedrelor maghiare cu măsuri disciplinare. Iar universitarii maghiari se ceartă între ei la şedinţe interminabile, în plină pană de curent – relatează Szabadság.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului ar pune capăt unei alte discuţii, respectiv celei legate de postul de televiziune maghiar din Ardeal. Pentru înfiinţarea căruia Guvernul Ungariei a donat 300 de milioane de forinţi, sumă care s-a dovedit insuficientă pentru a realiza proiectul. Banii au intrat în contul unei fundaţii conduse pe personalităţi din UDMR. Şi acolo au rămas, căci nimeni nu ştie cum să-i utilizeze mai bine. Ei bine, vicepreşedintele CNA, Gáspárik Attila, susţine în continuare că ar trebui înfiinţat noul post de televiziune. Şi încă unul de radio, plus o agenţie de ştiri. Că nu-s bani, asta nu-i o scuză. Pentru asta s-au inventat managerii. Că nu-s angajaţi şi, oricum, nu-s fonduri de salarii, de asemenea, nu-i de luat în seamă. Ambiţia contează.

Asta şi-o fi spus şi guvernul când şi-a propus să diminueze cheltuielile de termoficare cu 25 la sută. Sau şi-o fi spus că vine primăvara ? - nici Népújság n-a găsit un răspuns.
XS
SM
MD
LG