Linkuri accesibilitate

Amînarea avizării acordului româno-ungar privind înfiinţarea unei fundaţii comune "Emanoil Gojdu" - Judith Ferencz


Într-un interviu acordat săptămânalului „Erdélyi Riport”, senatorul UDMR, Frunda György oferă explicaţii pentru campania pornită împotriva sa pe marginea recomandării Consiliului Europei: PD vrea anticipate !

Markó Béla comentează respingerea ordonanţei-DNA în Népújság. În opinia liderului UDMR, guvernul ar trebui să emită mai puţine ordonanţe, iar ideea asumării răspunderii nici nu ar trebui să între în discuţie. Oricum, UDMR ar dori să sporească puterile Consiliului Naţional al Magistraturii şi, în altă ordine de idei, preşedintele Băsescu ar trebui să numească un consilier pentru probleme legate de minorităţile naţionale.

Háromszék anunţă: s-a convenit asupra titlului proiectului de lege privind minorităţile. După dezbateri de câteva ore bune, comisiile parlamentare sesizate au adoptat titlul legii şi primul articol. La cel de-al doilea, discuţiile s-au împotmolit, deci s-a stabilit un nou termen pentru avizarea proiectului.

Új Magyar Szó publică un interviu cu deputatul UDMR Kelemen Hunor, care acuză parlamentarii democraţi şi liberali de încercarea de a controla posturile publice de radio şi televiziune prin proiectul legii media, înaintat Parlamentului de doi reprezentanţi ai Alianţei D.A. fără negocieri prealabile.

Krónika îşi ţine la curent cititorii cu evoluţia cazului Gojdu. Comisia juridică a parlamentului a amânat pentru a doua oară avizarea acordului interguvernamental româno-ungar privind înfiinţarea unei fundaţii comune pentru păstrarea spiritului lui Emanoil Gojdu, mecena din secolul XIX. Viitorul clădirilor şi al altor bunuri ale Fundaţiei Gojdu din Budapesta a constituit, din 1990, subiectul mai multor discuţii şi dispute. Care nu se vor încheia prea curând.

O poveste cu final ne este relatată de Allgemeine Deutsche Zeitung. Cu prilejul recentei vizite efectuate la Bucureşti, premierul bulgar Serghei Stanişev a anunţat că în acest an vor demara lucrările de construire a podului Calafat-Vidin. După lungi negocieri, Bulgaria şi România au semnat un acord pentru construirea podului încă din 2000, dar lipsa de fonduri a împiedicat punerea în practică a proiectului.

O altă poveste cu final: un reprezentant al grupării autonomiste din Secuime a fost achitat de tribunal după ce Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii îl amendase pentru declaraţii antisemite – informează Polgári Élet. Liderul local al Consiliului Naţional Secuiesc a opinat la o adunare publică din anul trecut că, până ce Germania este condusă de germani şi Polonia de polonezi, Ungaria riscă să devină un al doilea Israel. Şi nu mai este scăpare. Justiţia l-a achitat, motivând că declaraţia nu are tentă antisemită.

În încheiere, o întâmplare relatată de Transindex: un angajat al Primăriei din Carei şi-a vărsat năduful şi o găleată cu balegă, asupra unui jurnalist, redactor-şef al unei publicaţii locale. Primarul s-a angajat să ia cât de curând o decizie în privinţa angajatului său.
XS
SM
MD
LG