Linkuri accesibilitate

Protestele musulmanilor împotriva caricaturilor daneze


In lumea musulmana, mai ales in tarile din Orientul Mijlociu, continua protestele impotriva caricaturilor cu profetul Mahomed, tiparite initial de un cotidian danez si intre timp reluate de multe alte ziare europene. Apelul lansat in Orientul Mijlociu la boicotarea produselor daneze a pricinuit deja pierderi financiare mari unor firme daneze. Pe de alta parte, apelul a provocat in Europa o contra-campanie de solidarizare cu Danemarca.

La Washington, purtatorul de cuvint al Departamentului de stat, Sean McCormack a declarat: “Noi, ca administratie, ne-am facut cunoscuta parerea despre caricaturi: Sint jignitoare Si intelegem de ce altii le gasesc jignitoare“, dar, a continuat McCormack, nu este treaba administratiei americane sa se amestece in politica editoriala a ziarelor.

La Copenhaga, premierul danez Ander Fogh Rasmussen a reafirmat: “Vreau sa subliniez ca guvernul danez nu-si poate cere scuze in numele unui ziar liber si independent.Este total imposibil”.

Secretarul general ONU Kofi Annan a cerut comunitatilor musulmane sa accepte scuzele ziarului danez care a publicat initial caricaturile.
XS
SM
MD
LG