Linkuri accesibilitate

Un presupus proiect pentru şi fără minorităţi: UDMR ameninţă cu rămânerea la guvernare – Judit Ferencz


Mai vechi discuţii despre multiculturalism, discriminare, privilegii şi transparenţă. Adică despre lipsa transparenţei. O posibilă scuză: „Mătuşa e de vină” - titrează Krónika. Mătuşa – a noastră, nu a lor – a muncit cu sârguinţă vreo 40 de ani. Are o impresionantă colecţie de tigăi şi cuverturi ţesute manual pe care ni le va lăsa moştenire. Mătuşa – a lor, nu a noastră – s-a lansat în afaceri, a speculat şi n-a pierdut, prin consecinţă nepoţii - înalţi demnitari - moştenesc sume impresionante. După preambul, enunţul: în România există de ani de zile o lege pentru transparentizarea averilor. Fapt neglijat de toată lumea, la unison.

Se aude că PD a elaborat un nou proiect de lege a minorităţilor, fără să se consulte cu specialiştii UDMR şi cu reprezentanţii celorlalte minorităţi – spune liderul UDMR Markó Béla, citat de Népújság. Opoziţia ostentativă vizavi de legea minorităţilor propusă de UDMR poate fi o provocare. Dar noi nu răspundem la ea şi nu părăsim coaliţia de guvernământ – spune tot Markó Béla, citat de Új Magyar Szó.

Băsescu a retrimis parlamentarilor proiectul de statut al parlamentarilor, considerând că prevede cam multe privilegii pentru parlamentari– informează Allgemeine Deutsche Zeitung. Preşedintele statului consideră o exagerare „perioada de graţie” acordată de şi pentru parlamentari. Asta ar însemna plata indemnizaţiei de parlamentar şi după încheierea mandatului, până când „fostul” îşi găseşte o slujbă mai de doamne-ajută.

Ce este multiculturalismul ? Depinde, conchide scriitorul Szávai Géza în paginile suplimentului Szempont. Poate fi o faţadă în spatele căreia se ascunde cel mai acerb naţionalism local. Sau poate fi o evidenţă globală. Sau poate fi traducerea în română a imnului Ungariei.

Universitate maghiară: da sau ba ? Un articol polemic pe această temă, semnat de sociologul Tamás Pál, a apărut în săptămânalul Erdélyi Riport. Sociologul din Ungaria avertizează: comunitatea maghiară din România nu şi-a format încă un punct de vedere comun privind priorităţile din domeniul învăţământului superior. Deşi, mai spune autorul, în această privinţă 15-20 de ani nu reprezintă un viitor incert, ci însăşi ziua de mâine.

Discriminare !!! Incriminat este de data asta UDMR-ul – aflăm din Transindex. Împotriva Uniunii s-a depus şi o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Un parlamentar independent acuză organizaţia maghiarilor de discriminarea femeilor. Are şi argument: UDMR nu are femei în parlament. Preşedintele executiv al formaţiunii are şi el propriile scuze: listele parlamentare s-au întocmit pe baza rezultatelor alegerilor interne. Dacă electoratul nu vrea femei, n-ai ce-i face. Senatorul UDMR Eckstein-Kovács Peter dă verdictul: UDMR nu a încălcat vreo lege, dar este cel mai macho partid politic din România.

Şi în final, o ştire din rubrica „Diverse” a săptămânalului Erdélyi Riport: s-a stins din viaţă şi ultimul membru al bandei celor patru, Yao Wenyan. Fără comentarii.
XS
SM
MD
LG