Linkuri accesibilitate

Pseudokynegetikos: vîndutul pielii ursului din pădure şi ieşitul ursului din bîrlog - Judit Ferencz


O cupă de şampanie prezidenţială urmată de ameninţări, avertismente şi alte cupe de şampanie, inferioare în rang.

De Revelion, Băsescu a băut şampanie din pahar şi nu din sticlă, cum a făcut cu un an în urmă. De Revelion, Băsescu n-a mai fost la fel de euforic ca acu’ un an. De Revelion, Băsescu a acordat distincţii în Piaţa Universităţii – remarcă Szabadság.

Serviciul Naţional de Ambulanţă se simte nedreptăţit. Asta pentru că preşedintele statului l-a decorat pe medicul Raed Arafat, conducătorul serviciului alternativ de ambulanţă SMURD. „Faptele românului necunoscut au fost neglijate” – se arată în comunicatul SNA, comentat de Népújság.

„După 15 ani, ursul a ieşit din bârlog” – titrează Krónika. Mai apoi îndeamnă la precauţie: e mai bine să păstrăm legături amicale cu brunul stăpân al codrilor. Care este de fapt Rusia. Iar vizuina, imperiul său energetic.

Új Magyar Szó avertizează: Cei care reuşesc, în următorii 5-10 ani, să ajungă în partea vestică a cortinei de fier economice, s-au scos. Restul însă să-şi pună cât de curând masca de gaze.

Allgemeine Deutsche Zeitung vorbeşte despre posibilele alternative de alimentare cu gaze a României. Şi punctează fără menajamente şi alegorii: dependenţa de gazul rusesc trebuie slăbită.

Avertisment pentru România – avertizează Szabadság. Este vorba despre poziţia creştin-socialilor germani care susţin că integrarea pripită a României şi a Bulgariei ascunde o serie de riscuri. „Nu ştim încă dacă data optimă a aderării ar putea fi în 2007, în 2008 sau altcândva, în viitor” – se arată într-un comunicat al Uniunii Creştin-sociale din Germania.

Un jandarm din Harghita a fost trimis în judecată după ce a bătut cu brutalitate şi a jefuit câţiva minori într-un acces de furie – informează Harghita Népe. Care redă şi reacţia comandanţilor judeţeni ai Jandarmeriei: „Scuze, ne pare rău. Aşa ceva nu este caracteristic pentru instituţia noastră”.

Restituţie cu cântec – se intitulează primul articol din acest an dedicat procesului de restituţie în cotidianul Krónika. Astăzi, despre bunurile Protopopiei Reformate din Tg. Mureş: un imobil central nerestituit –Biserica Reformată va apela la CEDO.

Un imobil semicentral, restituit, în care se instalase o instituţie de învăţământ fără să plătească chirie – după ce administraţia locală a refuzat în repetate rânduri să discute despre această situaţie, reformaţii au închis apa în clădire. Imediat, consiliul local a decis să plătească chiria. Nu la preţul pieţei, dar totuşi…

Iar acum, cupele. Noul an a început cu şampanie şi la Miercurea Ciuc. Şi asta pentru că, după negocieri ce au durat aproape 10 ani, în oraşul din Secuime s-a inaugurat Consulatul Ungariei – aflăm din Háromszék.

Cupe de bun-rămas la Timişoara. Cei doi subprefecţi ai judeţului Timiş – un fost udemerist şi un fost liberal – şi-au luat la revedere de la formaţiunile lor după ce s-au decis să-şi păstreze funcţiile administrative. Exact cum a făcut marea majoritate a celorlalţi prefecţi şi subprefecţi din ţară. O păcăleală, ce mai! – caracterizează Nyugati Jelen recenta măsură de depolitizare a administraţiei.

În primul rând, au fost păcăliţi pesediştii. Nu au reuşit să aplice măsura cât au fost la guvernare, iar acum s-au trezit cu prefecţi pe viaţă provenind din partidele actualei Puteri. Apoi, se autoamăgeşte şi Coaliţia. Doar noi, cititori, cetăţeni, votanţi, nu ne lăsăm înşelaţi, ştiind clar că am fost păcăliţi.
XS
SM
MD
LG