Linkuri accesibilitate

Le va aduce Moş Nicolae minorităţilor legea mult dorită? Vor petrece profesorii Sărbătorile fără leafă? - Cine semnează revista presei? Judit Ferencz?


Noi discuţii pe marginea Legii minorităţilor şi a conceptului de autonomie. Politologul Bíró Béla analizează subiectul în Új Magyar Szó. După cum precizează, autonomia se poate realiza pe două căi. Convingerea majorităţii cu argumentaţie consecventă nu are deocamdată şanse.

Potrivit celeilalte strategii, autonomia se dobândeşte prin mici compromisuri pragmatice, care nu aceentuează conceptul de autonomie. UDMR se străduieşte să urmeze această cale, dar nu reuşteşte să evite anumite greşeli.

Printe acestea se numără – în opinia autorului – faptul că, tratând cu reprezentanţii majorităţii, UDMR ajunge să fie influenţat de logica statului naţional şi renunţă la o serie de argumente, crezând că acestea vor fi oricum combătute.

Există însă proiectul Legii minorităţilor, care iscă noi şi noi disucţii. Szabadság ne informează: Comisia pe politică externă a Parlamentului European a cerut urgentarea adoptării proiectului. Deputatul UDMR Márton Árpád, citat de Erdélyi Riport, se arată încrezător în această privinţă. El consideră că Moş Nicolae le-ar putea aduce minorităţilor o lege a lor. Politicianul maghiar admite totuşi că s-ar putea şi să nu fie aşa. Oricum, să nu uităm de proiect când îi scriem Moşului.

Uniunea Civică Maghiară, care se consideră adversarul şi alternativa UDMR-ului, a început strângerea semnăturilor de adeziune, necesare transformării în partid politic. UDMR face, în Új Magyar Szó, apel la membrii săi să nu semneze nimic referitor la înfiinţarea noului partid, căci îşi pierd în mod automat calitatea de membru al UDMR şi devin mebri ai noii formaţiuni. UCM neagă afirmaţiile în Háromszék.

Din Allgemeine Deutsche Zeitung putem obţine noi informaţii despre greva din Învăţământ. Ei bine, o parte a profesorilor a renunţat la grevă, gândindu-se la perspectiva sumbră a Sărbătorilor fără leafă. Ministerul Educaţiei a promis că le va plăti dascălilor orele suplimentare, chiar şi cele ţinute în week-end.

Îm Krónika putem citi despre localităţi unde greva pur şi simplu nu a avut loc. Este vorba despre satele timişene afectate de inundaţiile din primăvară. Iar legătura este simplă: reconstrucţia promisă nu s-a finalizat, unii localnici continuă să se adăpostească în corturi, iar sălile de clasă sunt singurele încăperi unde copiii se pot dezmetici.

Transindex relatează despre o nouă reclamaţie primită de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Două organizaţii civile protestează împortiva modului de organizare a examenului de admitere la Institutul Teologic Reformat şi la Institutul Unitarian. În ambele cazuri se organizează examene separate pentru candidaţii de sexe diferite. Legea pentru combaterea discriminării le interzice instituţiilor de învăţământ să facă deosebire între candidiaţi. În caz contrar, sunt pasibile de amenzi consistente.

„Cum să ne dăm teza de doctorat ?” - săptămânalul Polgári Élet ne vinde un pont. Înainte de toate, trebuie să fim aleşi în funcţia de preşedinte de consiliu judeţean. Apoi, totul merge strună. Publicaţia prezintă cazul preşedintelui Consiliul Judeţean Harghita, căruia colegii i-au votat un sprijin de studii de o sută de milioane de lei. Din bani publici, evident.
XS
SM
MD
LG