Linkuri accesibilitate

Scandalul provocat de Legea statutului minorităţilor - Judit Ferencz


Înainte de a găsi fel şi fel de calificative, să lăsăm lucrurile să se mai aşeze după şedinţa de guvern româno-ungară – sugerează editorialistul săptămânalului „Erdélyi Riport”. Şi, într-adevăr, ecourile reuniunii celor două cabinete au fost eclipsate de scandalul iscat pe marginea Legii minorităţilor.

După ce în Senat s-a votat, cu contribuţia Partidului Conservator, pentru modificarea proiectului adoptat de Guvern, UDMR a părăsit sala de şedinţe. În urma eşecului s-au întrunit liderii Coaliţiei, care au convenit să voteze în Camera Deputaţilor forma iniţială a proiectului. Doar reprezentaţii PC au rezerve: ei îşi vor acorda votul numai în cazul în care se vor include în proiect prevederi în favoarea românilor din judeţele Harghita şi Covasna. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, conservatorii au împiedicat discutarea proiectului în regim de urgenţă în Camera Deputaţilor – rezumă Népújság.

„Coaliţia este prizonierul unui partid de buzunar” – comentează Krónika. Editorialistul cotidianului formulează tranşant: dacă problema Legii minorităţilor nu se va rezolva, UDMR trebui să părăsească Coaliţia, pentru a-şi putea salva onoarea.

„Cu ăştia nu merge” – se intitulează editorialul din cotidianul Háromszék, care argumentează: teza formulată se va adeveri pe deplin odată cu aplicarea clauzei de salvgardare, adică amânarea aderării României la UE.

Celălalt subiect tratat în amănunt de ziare: Raportul de ţară. „Cartonaşul galben pare roz-bombon în ochii politicienilor români” – formulează Krónika, arătând: în timp ce la Bucureşti Raportul este apreciat ca fiind încurajator, în ţările Uniunii Europene se accentuează mai cu seamă avertismentele cuprinse în text.

Mai rău decât speram, mai bun decât socoteam că va fi – astfel caracterizează Új Magyar Szó raportul de la Bruxelles în care se arată: multe probleme au fost rezolvate la nivelul guvernului, şi nu al legislativului. Cotidianul îl citează pe şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, care spune: premisele aderării în 2007 există, eforturile trebuie însă concentrate.

Allgemeine Deutsche Zeitung publică un interviu cu specialistul în Drept internaţional, Thomas Bruha. Care crede că România va adera la UE în 2007. La o Uniune care se îndreaptă într-o direcţie necunoscută. „România va urca din mers într-un tren despre care nu se ştie încotro merge şi ale cărui staţii sunt de asemenea necunoscute” – opinează profesorul universitar din Hamburg.

În final, despre Ziua Naţională a Ungariei, 23 octombrie, sărbătorită, comentată şi reevaluată în România. Cea de-a 49-a aniversare a Revoluţiei din 1956 din Ungaria a fost marcată şi în mai multe oraşe ardelene. S-a şi înfiinţat o organizaţie a celor care s-au solidarizat cu evenimentele din Ungaria şi care, mai apoi, au fost arestaţi şi trimişi în lagărele comuniste. S-a vorbit despre victimele din România – cu siguranţă, multe, dar numărul lor nu se cunoaşte cu exactitate nici până astăzi. Nyugati Jelen relatează pe larg despre comemorarea evenimentelor din ’56.

În săptămânalul A hét putem citi însemnările analistului Tamás Gáspár Miklós, care remarcă: „Octombrie este luna revoluţiilor. A revoluţiilor eşuate.”
XS
SM
MD
LG