Linkuri accesibilitate

Unguri românizaţi - vietnamezi maghiarizaţi - făgărăşeni italienizaţi - Judit Ferencz


Membrii Alianţei D.A. se aliază pentru a organiza alegeri anticipate. Ei, nu chiar generale, ci locale. La Bocşa - aflăm din Allgemeine Deutsche Zeitung.

Cât despre alegerile parlamentare, votul uninominal şi remanierea guvernamentală – ei, nimic nou. Discuţiile şi disputele continuă şi în presa de limbă maghiară. În orice caz, UDMR nu vrea să-şi schimbe miniştrii - informează publicaţia Transindex. Ba chiar cere portofolii pentru cei care încă nu au – mai adaugă Hargita Népe.

Despre UDMR, un articol semnat de sociologul Tamás Pál în Erdélyi Riport. Profesorul universitar din Ungaria punctează: toate partidele organizate pe criterii etnice din această regiune au adoptat, cel puţin declarativ, orientare de drepta. Şi asta pentru că nici nu putea fi altfel. Pentru a-şi păstra electoratul, UDMR este nevoit să se axeaze pe accentuarea diferenţelor culturale şi de mentalitate dintre români şi maghiari. Problemele sociale, stratificarea socială sunt astfel neglijate. În opinia autorului, acest lucru se va schimba. Electoratul, deocamdată fidel, al UDMR-ului va acorda din ce în ce mai multă atenţie aspectelor sociale care privesc întreaga populaţie a ţării, ceea ce va duce la formarea unui curent de stânga.

Prin alte părţi, discuţii şi bricege. O organizaţie radicală maghiară de tineret a iniţiat o întâlnire la Gheorgheni. La eveniment a participat şi specialista în drept internaţional Eva Maria Barki căreia tocmai i s-a ridicat, după şapte ani, interdicţia de a intra în România. Cu ocazia acestei vizite, ea le-a explicat celor prezenţi că Tratatul de pace de la Trianon reprezintă de fapt un diktat. După care i-a împărţit auditoriului bricege. Chinezeşti, dar legate cu panglici tricolore ungare. Şi pixuri cu inscripţia: „Noi suntem poporul!”. Despre toate astea relatează pe larg Gyergyói Kisújság.

Cum care popor ? Ăl’ mai bun ! Săptămânalul A hét comentează o scăpare a episcopului Tőkés László care l-a făcut român pe liderul UDMR Markó Béla. Numai că, în discursul lui Tőkés, a fi român înseamnă tot ce-i mai rău. Iar făcând-l român pe Markó, l-a declarat nu doar străin, ci de-a dreptul duşman – susţine editorialistul publicaţiei.

Tot A hét publică un comentariu despre presa de limbă maghiară din România. Despre faptul că acesta abia dacă subzistă. Se înfiinţează noi şi noi cotidiane, tirajul acestora rămâne însă confidenţial. Şi mor repede.

Da’ şi capra vecinului ! Săptămânalul Erdélyi Riport relateatză despre agonia şi, în cele din urmă, moartea singurului cotidian de limbă maghiară din Ucraina Transcarpatică. Ca şi prin alte părţi, publicaţia a căzut victimă celor două organizaţii maghiare rivale existente în această regiune.

În Népújság, despre cea mai numeroasă comunitate ne-maghiară, care este totuşi vorbitoare de maghiară. Aceasta trăieşte în Vietnam şi numără vreo 3000 de suflete. Trei mii de suflete care au nostalgia studenţiei petrecute în Ungaria.

În Allgemeine Deutsche Zeitung, despre invazia italienilor în Făgăraş. Anual, cu prilejul Zilelor Făgărăşene, zona se umple de autocare care aduc din Italia mii de persoane. Mai precis, o treime din populaţia activă a zonei. Făgărăşenii din Italia.

Cotidianul judeţean din Harghita, Hargita Népe, dedică un editorial retragerii israelienilor din Fâşia Gaza, editorial intitulat „Eşecul sionismului”. Publicistul porneşte de la protestul unor colonişti evrei din zonă, care, înainte de a fi evacuaţi, au declarat independenţa Autorităţii Israeliene din Fâşia Gaza. Şi ajunge la ideea că retragerea israelienilor este necesară, în ciuda protestelor.

Celule separate, independente şi binemeritate pentru deţinuţii homosexuali ai penitenciarului din Aiud. Cu asta se mândreşte, în Szabadság, conducerea instituţiei. Care oferă şi date: doisprezece dintre cei 1100 deţinuţi s-au declarat homosexuali. Nu se specifică însă în ce condiţii au fost chestionaţi deţinuţii în legătură cu preferinţele lor sexuale.
XS
SM
MD
LG