Linkuri accesibilitate

Despre anticipate, grupuri de interese şi origini etnice - Judit Ferencz


Caniculă cu discuţii aprinse. Aşadar, purtătorul de cuvânt al PNL, citat de Krónika, anunţă: alegerile anticipate se vor organiza doar la nevoie. Adică în cazul în care guvernul nu reuşeşte să-şi îndeplinească propriul program de guvernare.

Allgemeine Deutsche Zeitung publică rezultatele unui sondaj Insomar din care reiese că 64 % din electorat nu doreşte alegeri în acest an. Din Háromszék : politica s-a întors cu susul în jos. Ministrul Finanţelor îi pune beţe-n roată premierului, ministrul Culturii demisionează. Iar preşedintele liderul UDMR Markó Béla cere portofolii pentru miniştrii delegaţi ai UDMR. Şi se arată surprins că se ivesc tot soiul de neînţelegeri în cadrul coaliţiei.

Allgemeine Deutsche Zeitung: premierul Tăriceanu solicită serviciilor secrete dovezi în legătură cu afirmaţiile preşedintelui Băsescu, potrivit cărora unii membri ai cabinetului sunt dirijaţi de grupuri de interese. Schimbi de replici comentat şi de Népújság: „Băsescu a inventat apa caldă. La fel, şi Tăriceanu. Cât de despre corupţie, e bine mersi. Szabadság se întreabă la cine s-o fi referit Traian Băsescu. O fi oare o aluzie la legăturile pe care premierul le are cu Dinu Patriciu, fraţii Micula sau Dan Voiculescu ?

Tot din Szabadság: nici Băsescu nu scapă de acuzaţii. Fostul ministru de Externe, fostul preşedinte al Adunării Parlamentare al OSCE, fostul politician PD, mai apoi PSD, adică Adrian Severin pronunţă verdictul într-un cotidian central: Traian Băsescu e tătar. Drept pentru care nu poate fi sensibil la suferinţele poporului român. Reprezentanţii minorităţii tătarilor neagă că preşedintele ar face parte din comunitatea lor. Admit totuşi că ar putea avea strămoşi tătari. Iar Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat. Dacă Severin va fi găsit vinovat de discriminare etnică, va fi amendat.

La Hădăreni se încearcă prevenirea unui nou conflict interetnic – informează publicaţia Transindex. După ce un comandant al jandarmilor din judeţul Mureş a afirmat că în localitate se fac simţite tensiuni ce pot degenera şi pot duce la violenţă împotriva romilor, trupe de jandarmi păzesc zi şi noapte localitatea. Adică vin de ce în ce mai mulţi, stau, se uită şi previn.

În Krónika, despre moartea subită a unui cotidian de limbă maghiară, Romániai Magyar Szó. Deşi publicaţia era teoretic independentă, încetarea apariţiei a fost anunţată de chiar preşedintele UDMR. Iar anunţul lui a fost urmat de altul. Prim-consilierul lui Markó Béla pe probleme de comunicare a anunţat că editura condusă de el are în plan editarea unui cotidian central în limba maghiară. Editură a cărei acţionar principal este senatorul UDMR Verestóy Attila. Editură care, susţine Krónika, doreşte să obţină fonduri substanţiale din suma pe care guvernul de la Budapesta o va pune la dispoziţia comunităţii maghiare din România. „Iată cum, în loc de dublă cetăţenie, maghiarii se aleg cu un organ de partid” – rezumă sec Krónika.

Se împuţinează însă revoluţionarii – informează Háromszék. Comisia însărcinată cu anchetarea eliberării de certificate de revoluţionar a ajuns la concluzii uluitoare: a reieşit că unele persoane şi-au inventat morţi-martiri pentru a obţine beneficiile acordate revoluţionarilor. Zece mii dintre persoanele care deţin certificate nici nu s-au mai prezentat la reexaminare. Iar 90 la sută dintre dosarele analizate au fost respinse.

Mai puţini revoluţionari, dar mai multe servicii. Informaţii Romtelecom în limba maghiară – anunţă Hargita Népe. Noul serviciu a fost inaugurat de ministrul Telecomunicaţiilor. De acum, abonaţii pot afla numere de telefon şi în limba lor maternă, în caz că aceasta este chiar limba maghiară. Zilnic, între orele 7 şi 22.
XS
SM
MD
LG