Linkuri accesibilitate

Ar fi fost Leopold Bloom eligibil pentru cetăţenia maghiară? - Judit Ferencz


Preşedintele UDMR s-a întâlnit cu Tőkés László la Tuşnad. Întâlnire fără cine ştie ce miză pân’ la urmă, dar consemnată de publicaţiile de limbă maghiară.

Preşedintele UDMR s-a întâlnit şi cu liderul principalei formaţiuni de opoziţie din Ungaria, Orbán Viktor, tot la Tuşnad. Întâlnire cu – deocamdată – nu ştim ce miză, dar pe larg dezbătută de toată presa maghiară. Din România şi din alte părţi.

Este necesar să ne mai consultăm – spune Markó Béla citat de Erdélyi Riport, după întâlnirea cu politicianul cu care avusese, în ultimii ani, relaţii foarte reci. Ne consultăm cu toţi cei care susţin cauza autonomiei – spune Orbán Viktor, citat de Romániai Magyar Szó.

În caz că vom obţine o majoritate de două treimi, le acordăm tuturor maghiarilor cetăţenie ungară – spune tot Orbán Viktor, citat de Szabadság. Markó Bela îl invită pe liderul FIDESZ, Orbán Viktor, într-o vizită oficială la Bucureşti – informează Erdélyi Riport.

Brusc, se oferă să vină şi actualul premier al Ungariei, Gyurcsány Ferenc. Care, tot brusc, convocă o conferinţă internaţională ce are ca subiect statutul maghiarilor de pretutindeni, conferinţă la care sunt invitaţi şi membri ai Comisiei de la Veneţia, respectiv reprezentanţi al Consiliului Europei.

O conferinţă menită să identifice modalităţile acordării cetăţeniei ungare fără cetăţenie sau, oricum, cam aşa ceva, cu posibilitatea de a elibera şi paşapoarte – informează Krónika.

Iar editorialistul cotidianului adaugă: Guvernul-Gyurcsány nu are încredere în maghiarii din afara Ungariei, îi tratează ca potenţiali votanţi ai actualei Opoziţii. Şi atunci: de ce ar avea maghiarii încredere în cabinetul de la Budapesta ?

Dar de ce ar avea cetăţenii români încredere în cabinetul de la Bucureşti – se întreabă cotidianul Háromszék. Căci, în opinia editorialistului cotidianului, pe zi ce trece devine mai clar: forţele democratice din România sunt incapabile să guverneze. „Se scufundă nava” - titrează şi Szabadság. Mona Muscă demisionează, pronunţându-se pentru Stolojan – punctează Allgemeine Deutsche Zeitung. „Logic ar fi fost ca măcar Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan să-şi facă harakiri.

În loc de asta, am văzut-o pe Mona Muscă anunţându-şi demisia într-o emisiune cu mică audienţă” - opinează comentatorul cotidianului Hargita Népe. Népújság face portretul preşedintelui. Al lui Traian Băsescu, adică. E ca şefu’ – astfel afirmă cotidianul târgumureşan – căruia-i ceri explicaţii referitoare la sumele care apar pe nota de plată. La care el îţi răspunde: eu nu ştiu, dom’le, e de plătit.

Ca şi factura lu’ dom’ ministru, fost deputat UDMR, Borbély László. Dintr-un studiu realizat recent de Institutul pentru Politici Publice reiese: politicianul a reuşit, în perioada 2001-2004, să depăşească cu 700 de milioane de lei plafonul stabilit pentru convorbirile subvenţionate ale parlamentarilor . „Da, îmi place să vorbesc la telefon. Da’ vorbesc mai mult în interes de serviciu” – se explică el în publicaţia virtuală Transindex.

Alte lucruri merg însă strună. Spre exemplu, exploataţia auriferă de la Roşia Montană – aflăm din Allgemeine Deutsche Zeitung. Adică compania canadiană Gold Corporation îşi continuă nestingherit activitatea. În ciuda protestelor şi a avertismentelor internaţionale.
XS
SM
MD
LG