Linkuri accesibilitate

Neşanse unice în felul lor: de a fi elev al Liceului Lórántffy Zsuzsanna din Oradea, de a fi exilat la periferie în Gheorghieni sau la Tulcea, de a trăi în Ardeal, de a fi handicapat la Bucureşti – Judit Ferencz


Comisia juridică a Senatului nu acceptă forma actuală a proiectului de lege a minorităţilor. La iniţiativa Partidului Conservator, senatorii din comisie au avizat negativ articolul care defineşte minorităţile naţionale ca factori constitutivi în stat. Mai mult, s-a propus reformularea definiţiei, în sensul că minorităţile ar trebui considerate doar parte a populaţiei ţării. Gest salutat ironic de senatorul UDMR Eckstein-Kovács Péter care le-a mulţumit colegilor săi pentru acordarea şansei unice de a face parte din populaţia României – informează Romániai Magyar Szó.

Săptămânalul Erdélyi Riport vorbeşte despre preţul pe care UDMR va trebui să-l plătească pentru adoptarea Legii Minorităţilor. Potrivit editorialistului publicaţiei, preţul, deşi nu foarte mare, căci constă în sprijin politic pentru înlăturarea conducerii pesediste a celor două camere ale Parlamentului, indică lipsa de încredere între partenerii de coaliţie.

Relaţiile interetnice se îmbunătăţesc - titrează Szabadság. Cotidianul clujean publică rezumatul studiului realizat de politologul Salat Levente, preşedinte al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală. În lucrarea bazată pe sondaje efectuate în ultimii zece ani, Salat Levente conchide: în viitorul apropiat, izbucnirea unui conflict interetnic este puţin probabil, deşi potenţialul de conflict dintre români şi maghiari este încă ridicat, iar relaţia maghiarilor cu statul român continuă să fie ambiguă. În opinia politologului, emigrarea în masă a maghiarilor în Ungaria ar putea constitui o soluţie pentru detensionarea situaţiei.

Deocamdată însă, situaţia rămâne tensionată. Cel puţin pe terenul de sport al Liceului Lórántffy Zsuzsanna din Oradea – aflăm din Krónika. Clădirea a fost recent retrocedată Bisericii Reformate, dar administraţia locală a concesionat terenul de sport aferent Bisericii Ortodoxe. Zilele trecute mai mult reformaţi au protestat în faţa terenului, purtând pancarte cu inscripţia. „Lăsaţi-i pe maghiari să facă sport!”. Mai mult, intrarea terenului a fost forţată de un grup de oameni, în prezenţa episcopului reformat Tőkés László care, în urma acţiunii, s-a ales cu o plângere penală.

Publicaţia virtuală Transindex relatează despre protestele romilor din Tulcea, care protestează de zile întregi în faţa primăriei pentru că fuseseră evacuaţi cu forţa de pe terenul pe care locuiau. Dar primarul oraşului consideră gestul romilor un simplu şantaj sentimental căruia nu are de gând să-i cedeze.

Romii întâmpină probleme şi la Gheorgheni. Săptămânalul Gyergyói Kisújság revine la problema nerezolvată, nici după şapte ani de activitate, a şcolii pentru romi. Instituţia nu are o clădire proprie, iar administraţia locală se zgârceşte la plata chiriei. Mai degrabă ar dori să le construiască romilor şcoală în colonia unde aceştia locuiesc, fără canalizare şi electricitate. Iar directorul şcolii reclamă: exilarea copiilor romi în periferii reprezintă discriminare nemascată.

Allgemeine Deutsche Zeitung punctează discriminarea persoanelor cu handicap locomotor. Deşi există legi în acest sens, în Bucureşti s-au construit foarte puţine rampe care ar putea înlesni deplasarea celor care sunt nevoiţi să circule în cărucior. În semn de solidaritate cu ei, mai relatează publicaţia de limbă germană, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, a făcut drumul de la biroul său spre casă stând într-un cărucior. Cu mare greutate.

Printre cei discriminaţi se află şi Ardealul – cel puţin aşa susţine ministrul udemerist, citat de Krónika. Demnitarul arată că, în decursul ultimilor ani, judeţele din Transilvania au fost dezavantajate în privinţa fondurilor acordate pentru îmbunătăţiri ale infrastructurii. Că nici celelalte zone nu stau foarte bine, reiese tot din datele prezentate de ministrul Borbély László. Care a declarat că 8.300 dintre cele 13.000 de localităţi din România nu au canalizare.
XS
SM
MD
LG