Linkuri accesibilitate

Un Papa neinduplecat, o presa care nu iarta - Judit Ferencz


Dincolo de doliul tuturor, după moartea Papei, în presa de limbă maghiară răbufnesc resentimente. Se pare că credincioşii maghiari nu i-au iertat niciodată Suveranului Pontif că a ocolit Ardealul.

Vizita Papei în România a fost precedată de o serie lungă de negocieri pentru a-l convinge să includă în itinerarul său oraşele Blaj sau Miercurea Ciuc. Dar Papa a rămas neînduplecat – deplânge, după şase ani, săptămânalul „Erdélyi Riport”.

Şumuleu Ciuc, unde are loc anual cel mai renumit pelerinaj al catolicilor maghiari, a trebuit să se mulţumească cu mesajul Papei – evocă şi Krónika.

Amintiri emoţionante are primarul din Odorheiu Secuiesc, citat de Udvarhelyi Híradó, care îşi aminteşte: cu prilejul unei vizite în Vatican, Papa i-a adresat câteva cuvinte în limba maghiară.

Îndoliaţi, nemulţumiţii din Secuime şi-au amânat acţiunile de protest împotriva stării drumurilor din această zonă a ţării. La iniţiativa Uniunii Civice Maghiare, şoferii vor străbate săptămâna viitoare câteva şosele aproape impracticabile ca apoi să se adune cu toţii în centrul Braşovului.

Se aşteaptă ca circulaţia să fie blocată în oraşele din Harghita şi Covasna. Prin această acţiune, însoţită de strângere de semnături, organizatorii vor să-i sensibilizeze pe responsabili – informează Gyergyói Kisújság.

Aflând de acţiunea în pregătire, ministrul udemerist Borbély László a efectuat un turneu prin judeţul Harghita. Citat de Krónika, el a declarat: protestul are iz politic. Deşi stă în dreptul fiecăruia să protesteze, discuţiile şi negocierile sunt mai utile. Căci bani pentru şosele nu sunt, oricum.

Cum nu sunt bani nici pentru Televiziunea Maghiară din Ardeal. Printr-un proiect îndrăzneţ al guvernului de la Budapesta s-au acordat, anul trecut, 300 de milioane de forinţi din bugetul Ungariei pentru înfiinţarea unui studio regional care urma să emită încă de la începutul acestui an. Între timp a reieşit: nici banii administraţi de o fundaţie condusă de lideri ai UDMR nu-s suficienţi, şi nici maghiarii din România nu sunt extrem de interesaţi de acest post.

„Fata morgana TV” îşi intitulează Krónika articolul în care se arată: fiind vorba de un proiect finanţat din bugetul Ungariei, banii nu pot fi cheltuiţi în alte scopuri şi nici nu se poate renunţa la plan de la o zi al alta, fără explicaţii.

Népújság descrie reacţia pe care o are preşedintele UDMR ori de câte ori este întrebat când se va înfiinţa noul post de televiziune: „Vădit iritat, Markó Béla se plânge că, în ultima vreme, această întrebare i se pune tot mai des”.

Tot în Népújság, despre noua listă a medicamentelor compensate. Pensionarii, angajaţii şi copiii din România au asigurare medicală. Acest lucru însă nu-i ajută întotdeauna. Conform noului regulament, pacienţii suferinzi de boli cronice pot beneficia de reţete compensate în valoare de maximum 3 milioane de lei.

Dar ele se acordă doar pentru o singură boală. Dacă, de pildă, o persoană suferă de diabet şi de epilepsie are să se decidă în scurt timp pe care doreşte să o trateze.

Veşti mai bune în Allgemeine Deutsche Zeitung: Guvernul a adoptat normele de aplicare ale legii referitoare la retrocedare bunurilor comunitare ale minorităţilor naţionale.

Iar în comisiile de specialitate ale Senatului se discută proiectul vizând despăgubirile care îi vor fi acordate Regelui Mihai pentru bunurile confiscate în 1947– aflăm din Romániai Magyar Szó. Senatorul Eckstein-Kovács Péter rezumă: Domeniul Peleş a fost evaluat la 60 de milioane de euro. Deci fostul suveran va primi 30 de milioane. În rate.
XS
SM
MD
LG