Linkuri accesibilitate

Premierul Tăriceanu: România urmăreşte recuperarea datoriei istorice contractate de Irak


România urmăreşte foarte atent evoluţiile din Irak, pentru că de consolidarea procesului democratic şi a instituţiilor statului de drept din aceasată ţară depinde cadrul necesar pentru recuperarea datoriei istorice pe care Irakul o are faţă de România. Această declaraţie a fost făcută de premierul Călin Popescu Tăriceanu la o reuniune a consiliului inter-instituţional pentru pregătirea mandatului de membru nepermanent al României în Consiliul de Securitate al ONU.

Datoria Irakulului faţă de România, estimată la 1 miliard 675 milioane de dolari, a fost contractată înainte de 1989. La reuniunea consiliului inter-instituţional, prezidată de premier, au participat între alţii ministrii de externe şi al economiei, directorul SIE, reprezentanţi ai SRI, ministerului justiţiei şi al apărării naţionale.

Cu aceeaşi ocazie au fost discutate priorităţile României la Consiliul de Securitate pentru 2005 (situaţia din Kosovo, Georgia, Irak, şi preşedinţia română a comitetului 1540 privind neproliferarea armelor de distrugere în masă).
XS
SM
MD
LG