Linkuri accesibilitate

Koltay Gabor, Mona Muscă, Mihai Răzvan Ungureanu, Gyurcsany Ferenc: protagoniştii subiectelor tratate de presa maghiară răsfoită de Judit Ferencz


Interzicerea filmului "Trianon" şi penalizarea celor care l-au difuzat - subiectele principale ale presei de limbă maghiară în această săptămână. O organizaţie de tineret s-a oferit să prezinte producţia semnată de Koltay Gabor în mai multe localităţi transilvănene.

După primele prezentări au apărut şi reacţiile oficialităţilor. Ministrul Culturii Mona Muscă a solicitat Centrului Naţional al Cinematografiei să sesizeze Ministerul Administraţiei şi al Internelor în legătură cu prezentarea peliculei în diferite locaţii, altele decât cinematografe.

Producţia nu figurează în registrul cinematografic, potrivit legii nu poate fi deci difuzată în locuri publice. Poliţia a început o anchetă în acest caz, s-au dat şi amenzi şi au reapărut discuţiile despre cenzură, oprimare, Istorie şi Adevăr.

Regizorul filmului, citat de Szabadsag, declară că spectatorii care s-au adunat să vadă filmul în cetatea din Târgu Mureş au fost aşteptaţi la ieşire de vreo o sută de poliţişti. Kisujsag şi Hargita Nepe informează: gazdele prezentărilor din Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc s-au trezit cu câte o amendă de 50 de milioane de lei.

Tot din Szabadag aflăm că noul prefect de Cluj a solicitat ca realizatorii filmului să fie cercetaţi şi, dacă este cazul, amendaţi pentru răspândirea materialelor cu caracter xenofob. După care a mărturisit că nu a văzut filmul, n-are deci idee despre ce ar putea conţine.

Cotidianul Kronika dedică celor întâmplate un editorial în care se arată că un simplu "nu suntem de acord cu" nu poate sta la baza unei anchete penale. Sau că, după caz, totuşi poate.

În contextul vizitei pe care noul premier român o va face în curând la Budapesta, au reapărut şi subiecte mai vechi, cum ar fi deschiderea unui consulat ungar la Miercurea Ciuc. Într-un interviu acordat cotidianului Kronika, ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu declară în legătură cu acest subiect: vom discuta, vom analiza şi vom vedea.

Răspunzând, în acelaşi interviu, la o întrebare legată de problema autonomiei teritoriale, ministrul de externe se întreabă la rându-i dacă maghiarii din România doresc cu adevărat aşa ceva.

Cert este că şi-o doreşte cabinetul de la Budapesta. Tot Kronika rezumă declaraţia premierului Gyurcsany Ferenc care susţine că o formă sau alta de autonomie în ţările în care trăiesc maghiari ar fi dezirabilă pentru a înlesni procedura acordării aşa-numitului paşaport naţional.

Szabadsag publică reacţia liderilor PSD la această afirmaţie. Responsabilii fostului partid de guvernământ o consideră pur şi simplu discriminare etnică.

Discriminaţi se consideră şi romii din Banat. Din Allgemeine Deutsche Zeitung aflăm despre scrisoarea pe care liderii Alianţa Creştin-Umanistă a Ţiganilor au adresat-o preşedintelui Traian Băsescu. Ei consideră că strategia adoptată în 2001 pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor nu este altceva decât o grămadă de hârite tocmai bună de aruncat şi cer deci măsuri concrete pentru ridicarea standardelor lor de viaţă.

Nepujsag relatează despre ultimele măsuri ale foştilor guvernanţi. Aflăm astfel, că în şedinţa de guvern din 28 decembrie, prezidată de premierul interimar Eugen Bejinariu, Hotelul Parc aflat în centrul oraşului Târgu Mureş şi disputat de ani de zile de diferite instituţii, a fost donat Bisericii Ortodoxe.

Iar Szabadsag ne dă iar o veste bună: gropile din centrul Clujului vor fi conservate! Deşi în bugetul local s-a prevăzut o sumă pentru acest scop, încă se mai discută modalităţile de conservare ale gropilor din faţa bisericii catolice. Cel mai probabil, ele vor fi pur şi simplu acoperite.
XS
SM
MD
LG