Linkuri accesibilitate

Alegerile au fost absolvite, referendumul vine - Judit Frencz in caruselul post si pre- electoral


După a perioadă de emoţii – recunoscute cu jumătate de gură - UDMR a intrat în Parlament, ba a obţinut rezultate peste aşteptări. Publicaţiile de limbă maghiară nu jubilează, totuşi. Ba chiar punctează faptul că, dincolo de succesul electoral, formaţiunea are să piardă locuri în ambele camere ale Parlamentului.

Cotidianul Szabadsag arată că UDMR va avea cu 5 mai puţini deputaţi decât în legislaţia trecută şi va pierde totodată două locuri în Senat. Iar Kronika atenţionează: „ar fi o greşeală ca, îmbătaţi fiind de depăşirea pragului, să nu vedem şi ceea ce arată cifrele: cea mai mică rată de participare, în rândul maghiarilor, din 1990.” Liderul UDMR Marko Bela, citat de Kronika, exprimă altă părere : „Participarea a fost la fel de ridicată ca în 2000. Sau, mă rog, aproape la fel de ridicată”.

Deşi UDMR s-a străduit din răsputeri să-şi mobilizeze electoratul. O făcea chiar şi în ziua alegerilor. Udvarhelyi Hirado ne informează că senatorul Verestoy Attila a apărut, cu o oră înainte de închiderea urnelor, la un post local de televiziune, îndemnând cetăţenii să se prezinte la secţiile de votare.

Săptămânalul Kisujsag relatează despre un mod mai ingenios de a face publicitate UDMR-ului. În duminica alegerilor mai mulţi cetăţeni influenţi al oraşului Gheorgheni au primit SMS-uri anonime cu următorul conţinut: „Partid maghiar, interes maghiar. Partid românesc, interes românesc. Votează UDMR şi trimite mesajul mai departe !”. Rivalii formaţiunii, înscrişi pe listele Acţiunii Populare, şi-au exprimat indignarea faţă de astfel de metode. Altminteri ei, perdanţii cursei electorale, nu se arată abătuţi. Ba chiar afirmă în Haromszek ca a sosit momentul ca ei să preia comanda în de-ale comunităţii maghiare.

Până atunci însă, UDMR se pregăteşte de guvernare peste maghiari şi peste ţară. Deşi nu există încă vreo poziţie oficială, Marko Bela, citat de Kronika, risipeşte îndoielile spunând că formaţiunea condusă de el trebuie să facă parte dintr-o coaliţie guvernamentală în interesul stabilităţii. „Putem discuta cu oricare dintre cele două mari forţe politice. Cred însă că ne înţelegem mai uşor cu PSD” – formulează, prudent, preşedintele UDMR.

Allgemeine Deutsche Zeitung prezintă situaţia candidaţilor germani. Forumul Democrat German va fi în continuare prezent în Parlament, obţinând, la nivel naţional, aproximativ 30.000 de voturi. Candidatul independent la Senat Wolfgang Wittstock însă nu avut succesul scontat. Deşi peste cinci la sută dintre sibieni i-au acordat votul, sufragiile nu sunt suficiente pentru a accede în Senat.

După alegerile din România urmează referendumul din Ungaria, privind acordarea dublei cetăţenii. Iniţiativa creează tensiuni şi în România. Din Kronika aflăm opinia exprimată de ministrul de externe Mircea Geoană care spune că maghiarilor care optează pentru cetăţenia ungară ar trebui să li se retragă cetăţenia română. Bazându-se pe un acord bilateral semnat în 1980, Geoană susţine că nici unul dintre state nu poate fi obligat să recunoască dubla cetăţenie româno-ungară. Ministrul de externe a mai adăugat: i-a trimis omologului său ungar observaţiile sale şi speră că se va găsi o soluţie convenabilă ambelor părţi.

Szabadsag redă declaraţia premierului Adrian Năstase care consideră că instituţia dublei cetăţenii este depăşită, nu-şi are deci rostul. Potrivit premierului „ar fi o exagerare ca, din 2007, unii locuitori ai României să aibă trei cetăţenii, adică română, ungară şi europeană”.

Idee dezvoltată de publicistul cotidianului Romaniai Magyar Szo, care povesteşte, parafrazându-l pe umoristul maghiar Karinthy Frigyes: „Am visat că sunt doi cetăţeni, respectiv român şi ungar. Şi că ne conversam. Ne puneam, reciproc, întrebarea dacă vrem să ne primim pensiile în lei sau în forinţi. În euro – sună răspunsul amândurora”.
XS
SM
MD
LG