Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Potrivit agenţiei Mediafax, raportul cere Guvernului să renunţe la ordonanţele de urgenţă al căror număr nu s-a diminuat, deşi în Constituţie se prevede faptul că aceste acte normative vor fi folosite doar în situaţii excepţionale.

În privinţa libertăţii de expresie, raportul consemnează faptul că poziţia legală, juridică, a jurnalistului s-a îmbunătăţit, dar a crescut alarmant de mult numărul cazurilor de atac fizic asupra ziariştilor de investigaţie şi multe organizaţii de media au o situaţie economică precară, ceea ce permite autorităţilor să exercite presiuni asupra lor.



În raportul Moscovici se exprimă îngrijorarea cu privire la sondajele oficiale care confirmă că puterea executivă poate influenţa rezultatul procedurilor judiciare şi cere, din nou, ca justiţia să fie mai independentă şi profesională.

Raportul notează că fenomenul corupţiei rămîne o sursă de îngrijorare serioasă şi cere Guvernului român să continue lupta anticorupţie, cu accent pe corupţia la nivel înalt, să-şi alinieze legislaţia la acquis-ul comunitar, să ofere o mai mare responsabilitate PNA şi să-i garanteze independenţa.

În încheiere, raportul precizează că România, la fel ca Bulgaria, poate fi subiectul unei clauze speciale de salvgardare. În cazul în care Comisia Europeană consideră că există un risc serios ca ţara să nu fie capabilă să-şi îndeplinească obligaţiile ce-i revin pentru aderare, în special implementarea aquisului comunitar şi îndeplinerea criteriilor politice de la Copenhaga, poate recomanda Consiliului European amînarea cu un an a integrării în UE, for care ia această decizie în unanimitate.
XS
SM
MD
LG