Linkuri accesibilitate

Reacţii internaţionale: George Bush, Jacques Chirac, Kofi Annan, Yosef Lapid


Preşedintele George Bush a exprimat condoleanţe poporului palestinian în urma decesului lui Yasser Arafat. Într-o declaraţie dată publicităţii la Casa Albă, şeful exectivului american îşi exprimă speranţa că în viitor vor putea fi împlinite aspiraţiile poporului palestinian la un stat independent şi democratic, stat care să convieţuiască paşnic cu ţările vecine.

La rîndul său, preşedintele Franţei Jacques Chirac a afirmat că Yasser Arafat a întruchipat lupta poporului palestinian pentru crearea unui stat independent. Reafirmînd sprijinul Franţei pentru acest ţel, Chirac a lansat un apel la reactivarea planului de pace pentru Orientul Apropiat cunoscut sub numele de "foaia de parcurs".

Secretarul general al Naţiunilor Unite Kofi Annan a declarat că Yasser Arafat va rămîne în istorie drept primul lider palestinian care a acceptat principiul coexistenţei paşnice între Israel şi un viitor stat palestinian. Annan a precizat că semnarea de către Arafat a acordului de pace de la Oslo din 1993 a constituit un pas uriaş spre punerea în aplicare a acestei viziuni politice.

Comentînd moartea lui Yasser Arafat, ministrul israelian al justiţiei Yosef Lapid şi-a exprimat speranţa că viitoarea conducere palestiniană va reprima grupările militante şi va negocia cu Israelul.
XS
SM
MD
LG