Linkuri accesibilitate

Dubla cetăţenie? Un Trianon etnic? Consecinţele grevei funcţionarilor publici? - exerciţii de interogaţie consemnate de Judit Ferencz


Referendumul privind acordarea dublei cetăţenii, ce va avea loc pe 5 decembrie în Ungaria, ţine cap de afiş în presa de limbă maghiară. Mai cu seamă, după ce partidul de guvernământ de la Budapesta şi-a îndemnat electoratul să voteze împotriva facilitării procesului de acordare a cetăţeniei maghiarilor din afara Ungariei.

Mai mult, premierul Gyurcsany Ferenc a vorbit despre un posibil nou Trianon. Citat de Romaniai Magar Szo, el s-a explicat: cetăţenia ungară i-ar putea îndemna pe maghiarii de pretutindeni să migreze spre ţara-mamă. Ceea, însă, nu este de dorit.

Premierul, secondat de alt lider al Partidului Socialist din Ungaria, Lendvai Ildiko care, citată de Kronika, formulează şi mai explicit: "exodul ar duce la un Trianon etnic". Iar imigranţii presupun costuri. Mai cu grijă faţă de conaţionali, un lider al Forumului Democrat Maghiar, partid de opoziţie - citat tot de Kronika -, încearcă să găsească calea de mijloc, spunând că tuturor maghiarilor li se cuvine cetăţenia ungară. Trebuie totuşi găsită o soluţie - mai spune el - care să nu afecteze în vreun fel bugetul naţional.

Păreri despre referendum au şi oficialităţile de la Bucureşti. Nu şi le exprimă, însă. Jurnaliştii cotidianului Kronika au dorit să afle reacţia Ministerului de Externe. După cereri, telefoane, insistenţe au primit un răspuns. Şi anume: "Desigur că vom avea o reacţie. O vom transmite însă direct Guvernului de la Budapesta" - formulează purtătorul de cuvânt al ministerului.

Păreri despre referendum au şi politicienii UDMR. Liderul formaţiunii, Marko Bela susţine, spre exemplu, ideea dublei cetăţenii. Citat de Szabadsag, el se arată nedumerit de reacţia guvernului de la Budapesta. Dubla cetăţenie s-ar fi putut instituţionaliza chiar şi fără referendum - opinează Marko. Iar, în altă ordine de idei, Parlamentul ungar ar trebui să stabilească un procent din bugetul naţional, destinat exclusiv comunităţilor maghiare din diasporă.

Marko Bela spune toate astea după ce a cântat în public. La deschiderea campaniei electorale. Alături de senatorul Frunda Gyorgy care şi-a aruncat pălăria în mulţime. Iar mulţimea s-a distrat de minune - aflăm din Nepujsag.

Deşi nu participă la alegeri, campania electorală a început şi pentru Uniunea Civică Maghiară. Membrii formaţiunii vor candida pe listele Acţiunii Populare. "Partidul lui Emil Constantinescu are numai de câştigat, chiar dacă nu va intra în Parlament" - susţine editorialistul cotidianului A Nap. De ce ? Pentru că UCM are electorat rasat, intelectuali şi orăşeni înstăriţi, maghiari de bună credinţă...

Iar PSD oricum nu mizează pe voturile lor. Szabadsag relatează despre conferinţa liderului clujean al PSD, Vasile Dancu care spune că partidul său nu se va folosi popularitatea înregistrată în rândul maghiarilor. Tot Szabadsag ne informează: conform unui sondaj de opinie comandat de UDMR, aproape nouă la sută dintre maghiari ar vota partidul condus de Adrian Nastase.

Cu sau fără voturile maghiarilor, premierul este încrezător. Allgemeine Deutsche Zeitung relatează despre întrevederea Schroeder-Nastase. Prilej cu care, premierul român a afirmat: "Lunile ce urmează reprezintă şansa noastră". Pe când Szabadsag se-ntreabă: "Poate greva funcţionarilor pune în pericol organizarea alegerilor?".
XS
SM
MD
LG